Óriási morvaországi tárolót épít a Gazprom

Vágólapra másolva!
Hatalmas dél-morvaországi földgáztároló építéséről írt alá megállapodást az orosz Gazprom tulajdonában lévő Vemex cseh gázipari vállalat, valamint a Moravské Naftové Doly (MND) energetikai holding.
Vágólapra másolva!

A közös projekt értéke több milliárd korona, s egyike lesz a legnagyobb orosz beruházásoknak Csehországban - írta a tervekkel kapcsolatban a Hospodárské Noviny című cseh politikai és gazdasági napilap.

"A dél-morvaországi Damborice mellett létrehozandó földgáztároló kapacitása 370 millió köbméter lesz. A felek már aláírtak egy emlékeztetőt az együttműködésről. Most a projekt műszaki paramétereit egyeztetjük és készítjük elő" - írja a lap jól értesült körökre hivatkozva.

Meg tudom erősíteni azt a hírt, hogy az MND és a Vemex már megállapodtak a projektről, de a részleteket egyelőre nem kívánjuk nyilvánosságra hozni - jelentette ki Daniel Plovajko, a MND csoport szóvivője.

Semmi többet nem árult el a Vemex sem. "Megegyeztünk, hogy a tájékoztatást a MND fogja elvégezni" - reagált egy kérdésre Hugo Kysilka, a Vemex ügyvezető elnöke.

A Vemex 2005-ben jelent meg a cseh és a szlovák földgázpiacon, s erőteljes terjeszkedésbe kezdett. A Vemex szorosan együttműködik a Ceská Plynárenská csoporttal, s együtt gyakorlatilag az RWE Transgas egyetlen fontos konkurensét jelentik a cseh földgázpiacon. A német kézben lévő RWE Transgas ellenőrzi a cseh földgázpiac mintegy 75-80 százalékát.