Újabb csúcsot döntöttek a színesfémárak

Vágólapra másolva!
Miután csütörtökön korábban nem tapasztalt, tonnánkénti 8880 dolláros rekordárat ért el a réz szabadpiaci ára, pénteken 8615 dollárra csökkent az irányadó háromhónapos határidőre a londoni fémtőzsdén. Az ón is csúcsot döntött. A közeljövőben újabb árrekordokat valószínűsítenek a fémtőzsdén.
Vágólapra másolva!

A réz árát egy átmeneti chilei bányabezárás, az ónét indonéziai és kínai ellátási nehézségekről érkező hírek is támogatják.A csütörtöki ármozgást a dollár gyengülése szabta meg - az euró új csúcsot döntött a dollárral szemben csütörtökön -, majd amikor a dollár megszilárdult, a fémárak is enyhültek. A réz előzőleg március 6-án döntött árrekordot, 8820 dolláron. Az előző rekordja, 2006. május 11-én, 8800 dollár volt, mai áron 9273 dollár. A legutóbbi mélypontja 2001. novemberben volt, 1400 dolláron.

A zuhanó dollárból és a gyenge részvénypiacokról menekülő, inflációs aggodalmaktól gyötört befektetési alapok spekulációs vásárlásai minden árupiacon felhajtják az árakat, habár fizikai hiány nemigen tapasztalható. Január végén még az év elejinél alacsonyabbak voltak az árak a fémek szabadpiacán, és akkor hosszabb távra is még viszonylag enyhe árakat jósoltak az elemzők a világgazdasági növekedés várhatóan általános lassulása miatt, és amiatt, hogy az erősen figyelt kínai piacon továbbra is ütemesen nő a hazai termelés. Azóta az árirányzatot megváltoztatta a piaci spekuláció. A rézen és az ónon kívül a legtöbb fém azonban így is valamelyest olcsóbb, mint egy hónapja.

A kínai túltermelésnek is szerepe volt abban, hogy tavaly némiképp lassult a nyersacélárak emelkedése a világpiacon. Az alumínium is 2006. május 11-én drágult átmenetileg, napközben új 18 éves csúcsra, 3310 dollárra , utána a többieknél kisebb ütemben olcsóbbodott. A cink 2006. novemberben ért a csúcsra, 4500 dollár fölött. A nikkel a tavalyi első negyedévben ért csúcsra, 48 ezer dollár fölött.