Vágólapra másolva!
Vizet importál Ciprus szigete, amely az utóbbi évek legnagyobb szárazságával küzd. A héten aláírt megállapodás értelmében Görögországból egy tengerhajózási cég szállít a szigetre 8 millió köbméter vizet. Az Ocean Tankers 160 napon belül juttatja el ezt a mennyiséget a szigetre.
Vágólapra másolva!

Ciprus szigetén már ma is adagolják a ritkává vált kincset, a háztartások nagyobbik részét csak heti három napon át látják el vízzel.íMihalisz Polünikisz ciprusi mezőgazdasági miniszter a szerződés aláírása után sajtóértekezleten nyugtatta meg a szigetlakókat arról, hogy amennyiben szükség lesz rá, Görögország a szerződésben vállalt 8 millió köbméter víznél többet is képes szállítani.

Erre könnyen szükség lehet, mert ha az időjárás nem változik, akár 16 millió köbmétert is elérheti a hiány. A két éve tartó szárazság, a szokatlanul magas hőmérséklet és a vízzel történő pazarlás megakadályozására szolgáló politika kudarca nyomán a ciprusi vízgyűjtő medencék feltöltöttsége ma alig 9,6 százalékos, 25 százalékkal elmarad a tavalyitól.

A ciprusi kormány a vízimport mellett növelni szándékozik a tengervizet sótalanító két meglévő üzem kapacitását és újak megépítését tervezi - ez azonban az idei hiányon már nem segít.