Internetadó helyett nyakkendőadó jöhet

Vágólapra másolva!
Miközben a parlamentben egyre kisebb támogatást élvez az internetadó, a kulturális tárca újabb ötletet karolt fel - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) évi nyolcmilliárd forintból gazdálkodik, a befolyó pénzből kulturális projekteteket támogatnak. Az alap a járulékbevételekből gazdálkodik, amit különböző termékek, szolgáltatások után fizettetnek meg. Eredetileg a pornográf termékekre vetettek ki járulékot - mint kultúraromboló produktumokra -, hogy az így befolyó pénzből a kultúrát támogassák. Időközben egyre több termék került a kulturális járulék hatálya alá.

A parlament elé három hete beterjesztett törvénymódosítás tovább növelné a járulékkal sújtott termékek körét: a kormány 0,8 százalékos járulékot vetne ki az internetszolgáltatásra, valamint a mobil tartalomszolgáltatásra. A javas latot az ellenzéki pártok nem támogatják - mi több, a gazdasági tárca sem, igaz, az SZDSZ állásfoglalása sem egyértelmű, ugyanis egy Kóka János jegyezte módosító javaslat nem vetné el az ötletet, hanem a kormány által javasolt 0,8 százalékot 0,7 százalékra csökkentené. A szocialista frakció sem egységes: a kultúrpolitikusok lobbiznak a javaslatért, míg a gazdaságpolitikusok ellenzik azt. A szocialista frakció jövő hétfőn dönt az ügyben. Az internetadó egyébként 2,5 milliárd forinttal növelné meg az NKA éves mozgásterét.

Eközben a kulturális tárca tovább támad: Schiffer János (MSZP) képviselő arra tett javaslatot, hogy a 0,8 százalékos kulturális járulékot vessék ki a szőnyegek, a felsőruházat, a férfi öltöny, a női kosztüm, az ing, a blúz, de még a nyakkendő, a csokornyakkendő és a kravátli után is. A kormány támogatja a javaslatot - mondta a költségvetési bizottság ülésén Schneider Márta, a kulturális tárca szakállamtitkára -, mivel szerinte ezek a termékek a dizájn révén komoly kulturális értéket képviselnek. A ruházati termékek adóztatásából 700-800 millió forintos járulékbevétel vár az NKA - mondta Harsányi László elnök. A költségvetési bizottság leszavazta az indítványt, ám a végső szót a plenáris többség mondja ki leghamarabb két hét múlva, hacsak addig vissza nem vonják az indítványt - írja a Napi Gazdaság.