Kiszúrhat a dollár a Suzukival

Vágólapra másolva!
A Suzuki Motor Corp. 12 százalékkal növelte működési eredményét a márciussal zárult pénzügyi évben, de az idei évre a vállalat a forgalom 6,3 százalékos mérséklődését prognosztizálja tekintettel a dollár erőteljes értékvesztésére.
Vágólapra másolva!

A működési eredmény 149,41 milliárd jent (mintegy 1,35 milliárd euró) tett ki, ami elmaradt a szakértői várakozásokban szereplő 152,88 milliárd jenes eredménytől. Az idei (jövő márciusáig tartó ) pénzügyi évre a Suzuki 140 milliárd jenes működési eredményt tervez, mivel az ágazat jelentős árfolyamveszteséget fog elszenvedni, miközben az anyagköltségek növekednek és a nyugati országokban mérséklődik az autók iránti kereslet.

Ezzel a szakértők is egyet értenek, a működési eredményt az idei pénzügyi évre 145,38 milliárd jenre prognosztizálják, de a rá következő évre már ismét javulást jósolnak, mivel új gyártókapacitások kezdenek működni és a kedvezőtlen árfolyamhatások is megszűnnek.

Az adózott eredmény 7,0 százalékkal 80,25 milliárd jenre, az árbevétel 11 százalékkal 3,5 billió jenre növekedett a most zárult pénzügyi évben.

A Suzuki a 3,5 billió jenes árbevételi tervét az eredetileg tervezetthez képest két évvel korábban teljesítette, ezért most módosított üzleti tervvel állt elő, az árbevételt 4 billió jenre tervezi a 2011 március 31-én záruló pénzügyi évre.

A következő három évre a vállalat 750 milliárd jenes tőkefejlesztést tervez és a globális piaci eladásokat 22 százalékkal 2,95 millió járműre, a motorkerékpárokét 32 százalékkal 4,4 egységre kívánja növelni. Az idei tervekben szerepel az indiai, a magyarországi és a Japánban működő gyártókapacitások bővítése.

A Suzuki arra számít, hogy a dollár az idén a 102 jenes szintre süllyed, az eurót pedig 155 jenen jegyzik majd, szemben a tavalyi 114 jenes dollár, illetve 160 jenes euró-árfolyammal.