Felosztották az ukrán gázpiacot

Vágólapra másolva!
Az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz felosztotta egymás között az ukrán piacot alig néhány nappal Viktor Zubkov orosz kormányfő tervezett kijevi látogatása előtt.
Vágólapra másolva!

A Gazeta című orosz lap szerdán közölt értesülése szerint a Gazprom a korábbi terveknek megfelelően 7,5 milliárd köbméter földgázt értékesíthet Ukrajnában, s e mennyiség tizedét olyan vállalatoknak szállítja, amelyek tulajdonosa a Gazprom régi partnere, a RoszUkrEenergo társtulajdonosa, Dmitrij Firtas.

A tervek szerint a szállítások már idén május 1-től megkezdődnek - erről állapodott meg a lap értesülése szerint kedden a Gazprom és az ukrán Naftogaz.

Hogy pontosan mely vállalatok lesznek közvetlenül a Gazprom vásárlói, azt az orosz monopóliumnál még nem tudták pontosan megmondani, s Ukrajnában is csak annyit közöltek, hogy a listát hamarosan nyilvánosságra hozzák.

A Gazeta forrásai által felsorolt vállalatok - a Rovno Azot, a Krimszkij Tyitan, és a Krimszkij Szodovoj Zavod - szükséglete összesen közel 800 millió köbméter évente, vagyis a Gazprom által egyenesen az ukrán fogyasztóknak szállítandó gáz mintegy tizede Dmitrij Firtas részvénytársaságaihoz kerül.