Felosztották az ukrán gázpiacot

2008.04.24. 1:08

Az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz felosztotta egymás között az ukrán piacot alig néhány nappal Viktor Zubkov orosz kormányfő tervezett kijevi látogatása előtt.

A Gazeta című orosz lap szerdán közölt értesülése szerint a Gazprom a korábbi terveknek megfelelően 7,5 milliárd köbméter földgázt értékesíthet Ukrajnában, s e mennyiség tizedét olyan vállalatoknak szállítja, amelyek tulajdonosa a Gazprom régi partnere, a RoszUkrEenergo társtulajdonosa, Dmitrij Firtas.

A tervek szerint a szállítások már idén május 1-től megkezdődnek - erről állapodott meg a lap értesülése szerint kedden a Gazprom és az ukrán Naftogaz.

Hogy pontosan mely vállalatok lesznek közvetlenül a Gazprom vásárlói, azt az orosz monopóliumnál még nem tudták pontosan megmondani, s Ukrajnában is csak annyit közöltek, hogy a listát hamarosan nyilvánosságra hozzák.

A Gazeta forrásai által felsorolt vállalatok - a Rovno Azot, a Krimszkij Tyitan, és a Krimszkij Szodovoj Zavod - szükséglete összesen közel 800 millió köbméter évente, vagyis a Gazprom által egyenesen az ukrán fogyasztóknak szállítandó gáz mintegy tizede Dmitrij Firtas részvénytársaságaihoz kerül.