GHG: 68 milliárd forintnyi új garancia

Vágólapra másolva!
A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. (GHG) 2008 első negyedévében 68 milliárd forint összegű új garanciát vállalt, teljes garanciaállománya eléri a 343 milliárd forintot - közölte az MTI-vel a társaság szombaton.
Vágólapra másolva!

A garanciavállalások száma 11 százalékkal, volumene 18 százalékkal bővült. A GHG az első negyedévben 75 milliárd forint összegű hitel felvételét mozdította elő készfizető kezességvállalásával a kis- és középvállalkozások körében.

"A társaság legfontosabb pénzügyi mutatói megfelelnek a 22 százalékos garanciaállomány-növekedéssel kalkuláló idei tervünk időarányos részének" - idézi a GHG sajtóközleménye Radnai Györgyöt, a társaság vezérigazgatóját. Folytatódik az átrendeződés a kezességvállalások típusai között - derül ki a sajtóközleményből.

A Széchenyi Kártya és más kártyahitelek keretében felvett kis- és középvállalkozói hitelek továbbra is népszerűek, a garanciák összvolumenének mintegy fele ehhez a hiteltípushoz kapcsolódik. Ez egyben azt is jelenti, hogy az egy éven belüli garanciák súlya még mindig meghatározó (a szerződések 94 százaléka tartozik ide, összegszerűen a kezességvállalások 75 százaléka). Örvendetesen nő ugyanakkor a hosszú lejáratú garanciák aránya, súlyuk a tavalyi 8-ról 17 százalékra emelkedett az első negyedévben.

A nagyobb összegű, vagyis 50 millió forintot meghaladó hitelekhez vállalt kezességek száma és súlya gyakorlatilag változatlan: az ide tartozó 148 szerződés 22,7 milliárd forint garanciavállalást jelent.

Továbbra is a mikrovállalkozások a meghatározó hitelfelvevők. Az éves vállalásokon belül nagymértékben nőtt a költségvetési viszontgarancia nélküli termékek értékesítése. Dinamikusan bővül az önkormányzati fejlesztésekhez és beruházásokhoz vállalt kezességek állománya is - közölte a GHG.