Prodi lehet a Déli Áramlat "feje"

Vágólapra másolva!
Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója a Romano Prodival való hétfői találkozóján ajánlatot tehet a távozó olasz miniszterelnöknek, hogy legyen a Déli Áramlat gázvezeték, pontosabban a South Stream AG svájci cég vezetője, ezt az értesülést közölte hétfői számában a Kommerszant című orosz gazdasági lap.
Vágólapra másolva!

Miller a hivatalos közlés szerint a (Magyarországon is áthaladó, becslések szerint 14 milliárd euró költséggel épülő) Déli Áramlat kilátásairól tárgyal Prodival, aki május elején távozik jelenlegi tisztségéből.

Az olasz ENI - a Gazprom fő partnere a Déli Áramlat építésében - rögtön reagált a Kommerszant értesülésére azzal, hogy Prodi "remek jelölt" annak a cégnek az élére, amelynek feladata a Déli Áramlat vezeték létrehozása lesz. Paolo Scaroni, az ENI vezetője egy interjúban kijelentette: általában nem szoktak kommentálni sajtóértesüléseket, de nagyszerűnek tartják azt az elképzelést, hogy olyasvalakit állítsanak az Európa energiabiztonságáról gondoskodó infrastruktúra élére, aki az Európai Bizottságnak is elnöke volt korábban.

Prodi hivatalában azonban hétfőn azt mondták a Reuters hírügynökségnek, hogy Prodi "nem érdeklődik" az ajánlat iránt.

Két éve a volt német kancellár, Gerhard Schröder kapta egy másik tervezett gázvezeték, az orosz-német vállalkozásban épülő Észak Áramlat részvénytársaság felügyelőbizottsági elnöki tisztét.

A Gazpromnál csupán annyit mondtak, hogy a Déli Áramlatról folyó tárgyalásokban a kormányfők váltása során teljes folytonosság érvényesül Olaszországban. A lap ehhez hozzátette: az olasz miniszterelnöktől függ, hogy a Déli Áramlat, a Nabucco és a Törökországon és Görögországon át vezető, 2011-re elkészülő Transz-adriai gázvezeték közül melyik ér elsőként Olaszországba, és kap garantált szerződéseket a gáz eladására. Az illetékes orosz minisztérium úgy látja, hogy ha Olaszország értékesítheti mindezt a gázt Dél-Európában, akkor a három vezeték nem konkurál egymással, és az ENI vezetése ezzel egyetért, mivel úgy ítéli meg, hogy Európa gázszükséglete csak nőni fog.

A Déli Áramlat évi 30 milliárd köbméter gázt hivatott továbbítani Oroszországból Olaszországba 2013-tól Bulgárián, Szerbián, Magyarországon, Szlovénián és Ausztrián, illetve Görögországon át.

Görögország szerződik, Ausztria változatlanul kérdéses

Oroszország és Görögország a héten megállapodást ír alá Görögország részvételéről a tervezett Déli Áramlat földgázvezeték déli ágának megépítésében, közölték az orosz államfő környezetében hétfőn.

Kosztasz Karamanlisz görög miniszterelnök kedden és szerdán Moszkvában vendégeskedik, és találkozik Vlagyimir Putyin orosz államfővel és május 7-én beiktatandó utódjával, Dmitrij Medvegyevvel.

Ausztriával állítólagos nézeteltérések miatt még húzódik a kérdés, és Szerbiában újra elhalasztották a megállapodás ratifikálását, további engedményeket követelve Moszkvától.

Közben Viktor Hrisztyenko orosz ipari és energiaügyi miniszter a Vedomosztyi című lap hétfői számában úgy nyilatkozott: Vlagyimir Putyin elnök távozása és Dmitrij Medvegyev hivatalba lépése nyomán a Gazprom élén várhatóan nem lesz változás, Alekszej Miller marad a vezérigazgató, mivel igen hatékonyan végzi munkáját. A 46 éves Miller, Putyin régi ismerőse még a szentpétervári időkből, 2001. május óta tölti be ezt a tisztséget. Hrisztyenko azt is kijelentette: a Gazprom nem vizsgálja a TNK-BP 50 százaléka felvásárlásának lehetőségét.