Egyre többen akarnak offshore céget

Vágólapra másolva!
A vagyongyarapodási vizsgálatok felkeltették a vagyonosok érdeklődését az offshore cégek iránt, de cégalapításról még kevesen döntöttek - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az adóhatóság erőltetett menetben végrehajtott vagyonosodási vizsgálatainak hatására érezhetően megnőtt az érdeklődés az offshore cégek iránt - persze ez nem azt jelenti, hogy ugyanilyen arányban nőtt az új társaságok száma is. Sokan csak tettek egy próbakört, hogy felmérjék, megoldást jelentene-e helyzetükre egy offshore cég alapítása.

A válasz egyszerű is meg nem is. Az offshore cég nem alkalmas arra, hogy tisztázza a kétes eredetű vagyont. A pénz kimenthető ugyan, de a múlt ettől nem változik meg. Vagyis ha a magánszemély át is menti egy offshore cégbe a vagyonát, az még nem menekíti meg egy esetleges adóhatósági bírságtól. Az életvitel alapján a hatóság úgyis meg tudja állapítani, hogy van-e eltitkolt jövedelme az érintettnek - de legalábbis becsléssel megállapíthatja a vagyoni helyzetet. Ha pedig úgy ítéli meg, hogy van eltitkolt jövedelem, akkor szinte mindegy, hogy a megállapított adóhiányt és bírságot honnan keríti elő az érintett magánszemély.

Összességében tehát nincs sok értelme az adóhatóság elől utólag eldugni a vagyont. A megoldást a preventív intézkedések jelentik, vagyis ha már eleve csak hivatalos bevételeket, jövedelmeket használ fel valaki magánvagyonának gyarapítására - írja a Napi Gazdaság.