Vágólapra másolva!
Londoni elemzői körökben már nem egyértelmű az a várakozás, hogy az amerikai gazdaság az idén recesszióba kerül.
Vágólapra másolva!

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport Londonban kiadott heti globális makroadat-figyelő elemzéseinek legfrissebb összeállítása jelentősen javította a háznak az amerikai gazdaság következő néhány negyedévére adott előrejelzését, úgy, hogy jóllehet a növekedés a belátható távlatban végig gyenge marad, de egyszer sem fordul át tényleges visszaesésbe.

A cég számítása szerint a tavalyi negyedik negyedévtől számított öt negyedévben - vagyis 2008 végéig - az amerikai gazdaság negyedévenként, szezonálisan kiigazított éves ütemekben mérve, átlagosan 0,8 százalékkal fog növekedni.

A JP Morgan elemzői szerint az amerikai gazdaság "európai vakációra vonul", vagyis olyan lassú, de stabil növekedési pálya következik, amilyen az európai gazdaságra jellemző gyenge növekedési időszakokban.

A JP Morgan korábban az idei első negyedévre, éves összevetésben stagnálást, a másodikra viszont 1 százalékos visszaesést jósolt; az új prognózis 0,7 százalékos első negyedévi, nulla százalékos második negyedévi, és 1,0-1,5 százalék között harmadik-negyedik negyedévi növekedésekkel számol.

A cég a korábbiaknál derűlátóbb előrejelzést többek között azzal indokolja, hogy a kormány által meghirdetett adó-visszatérítési program szerinte a vártnál hamarabb jelentkezik majd pótlólagos költekezés formájában, és egyenletesebben oszlik el a második és a harmadik negyedév között.

A JP Morgan elemzői 35 milliárd dolláros fogyasztásnövekedést várnak a két középső negyedévre, úgy becsülve, hogy a fogyasztók az adó-visszatérítés hozzávetőleg 30 százalékát elköltik.

Ennek alapján a ház azt is jósolja, hogy a Federal Reserve szövetségi napikamat-célja nem süllyed 2,00 százalék alá - az előző prognózisban 1,75 százalékos mélypont szerepelt -, és 2009 első felében 2,50 százalékra emelkedik vissza a korábban várt 2,25 százalék helyett.

Az amerikai recesszió elkerülése mindazonáltal még nem általános vélemény a londoni elemzői közösségben.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző és előrejelző háza - májusra szóló, Londonban már ebben a hónapban hozzáférhetővé tett havi világgazdasági előrejelzésében például az szerepel, hogy az amerikai gazdaság az idén mindössze 0,8 százalékkal növekszik a tavalyi 2,2 és a 2006-os 2,8 százalékos GDP-bővülés után, és jövőre is csak 1,4 százalékra gyorsul vissza. Ebben a prognózisban benne van a tényként kezelt jóslat, hogy az Egyesült Államok az idei év során recesszióba süllyed.

Mindazonáltal a korábbinál derűlátóbb előrejelzést adott ki kedden a Moody's Investors Service is az amerikai kilátásokról.

A nemzetközi hitelminősítő Londonban közölt amerikai hitelfolyamat-elemzéseinek legújabb összeállítása szerint a lefelé mutató kockázatok továbbra is hatnak, és "változatlanul nem tanácsos az elbizakodottság".

Március 17-e óta azonban az amerikai tőzsdéken forgó törzsrészvény-állomány piaci összértéke 10 százalékkal emelkedett, a piaci ingadozást mérő VIX-index 32-ről 20 alá süllyedt, a spekulatív besorolású - vagyis magas hozamú - kötvényadósság összetett hozamfelára az irányadó kincstárjegy felett 8,47 százalékpontról 6,65 százalékpontra szűkült.

A befektetési szintre sorolt adósságok nem-teljesítési csereügylet-felára (CDX) a múlt havi 1,85 százalékpontról 1,00 százalékpont alá, a spekulatív kategóriában ugyanez a kockázati mutató 7,78 százalékpontról 5,67 százalékpontra csökkent az amerikai adósságpiacon a Moody's keddi londoni kimutatása szerint.

A ház megjegyzi ugyanakkor, hogy a "biztató" pénzpiaci fejleményeket ellensúlyozza a rekordszintű energiaárak okozta vásárlóerő-veszteség és vállalati profitmarzs-szűkülés.

Rövid távon a drága energiát megszenvedi az (amerikai) fogyasztó, a szállítóknak azonban jót tesz, ami részben magyarázza, hogy a felzárkózó piaci adósság kockázati hozamfelára miért viszonylag szűk még mindig, áll a Moody's keddi londoni elemzésében.