Vágólapra másolva!
Alaposan át kell gondolniuk a Nagy-Britanniában élő külföldi szupergazdagoknak, milyen megoldást válasszanak a jövőben az adózás területén. Idén áprilistól ugyanis a brit adótörvények egy speciális szabállyal egészülnek ki: évente akár 30 ezer font, vagyis 9,5 millió forint extra adó is terhelheti a felső tízezer nem angliai tagjait - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Jelenleg a magánszemélyek körében a szigetország adóparadicsomnak számít: az oda költöző külföldieknek ugyanis nem kell a máshol szerzett jövedelmük után adózniuk - a Nagy-Britanniában keletkezett bevételek után persze az általános szabályok szerint kell eljárniuk. Az anyaországból kimentett vagyont adókötelezettség nélkül költhették az érintettek, ami kedvezően hatott a fogyasztásra (ha mást nem, a luxuslakások és -termékek piacára) - ugyanakkor emiatt a társadalmi elégedetlenség is egyre nagyobb lett.

A zúgolódást kivédendő a kormány jelentős adóterhet vet ki az érintettekre. Azok a le nem telepedettek, akik több mint hét éve élnek Britanniában (plusz az adóév és az adó bevezetésének éve, vagyis praktikusan kilenc évről van szó), a kétezer fontnál magasabb bevételeik után az általános szabályoknak megfelelően kell adózniuk. Választhatják azt is, hogy évente 30 ezer font összegű fix adót fizetnek, ha az számukra kedvezőbb - szól a jogszabály. Nagy-Britanniában az adóév április 6-ától április 5-éig tart, vagyis az érintetteknek 2009-ben kell legelőször fizetniük.

A számítások szerint több mint százezer potenciális adófizetőről van szó, közülük pedig csak pár ezren vannak, akik valószínűleg a 30 ezer fontos adófizetést választják. A többiek jobban járnak az általános adók megfizetésével. Pesszimista hangok szerint a szupergazdagok jelentős része inkább elhagyja Britanniát, semmint hogy fizessen - olvasható a Napi Gazdaságban.