Felvenné Szlovákiát Brüsszel az eurózónába

Vágólapra másolva!
Teljesíti Szlovákia az euróövezeti csatlakozás feltételeit - áll egy brüsszeli sajtóértesülés szerint abban a jelentéstervezetben, amelyet az Európai Bizottság jövő szerdai ülésén fogad el a témáról.
Vágólapra másolva!

Az "EU kormánya" szokásos konvergenciajelentését adja ki, amelyben hagyományosan számba veszi, hogy az Európai Unió tagországai közül hogyan állnak az euróövezeti közeledéssel azok, amelyek még nem tagjai a zónának. Svédország mellett és Szlovéniát leszámítva az EU új kelet- és közép-európai tagországait, köztük Magyarországot vizsgálja a jelentés az euróövezeti csatlakozási feltételek - más néven maastrichti kritériumok - teljesítésének szempontjából.

Ezeknek az országoknak előbb-utóbb kötelező sajátként bevezetniük a EU közös valutáját, szemben Dániával és Nagy-Britanniával, amelyek saját belátásuk szerint dönthetnek a bevezetés dátumáról.

Az uniós ügyekkel foglalkozó, de független EUobserver.com internetes újság csütörtöki közlés szerint arról adott hírt, hogy látta a tervezetet, amely szerint "a vizsgált államok közül egyedül Szlovákia teljesíti az euró bevezetéséhez szükséges feltételeket".

Joaquín Almunia, a brüsszeli bizottság pénzügyi felelőse hétfői sajtótájékoztatóján az erre vonatkozó kérdések kapcsán még arról beszélt, hogy szerdáig várni kell a hivatalos bizottsági döntés megismerésével.

A testület hétfőn kiadott uniós gazdasági előrejelzése ugyanakkor valóban valószínűsíti a kedvező döntést. A Pozsonyra vonatkozó prognózisból ugyanis egyértelműen látszik, hogy a számszerű kritériumokat Szlovákia tényleg teljesíti, beleérte az infláció alacsonyan tartását is, amely Brüsszel legfőbb aggodalma volt.

A maastrichti kritériumok szerint az euróországok inflációja nem haladhatja meg 1,5 százalékpontnál többel a legalacsonyabb inflációjú három euróállam átlagát. Az idei 3,8 és a jövőre várt 3.2 százalékos szlovák adat teljesíti ezt a feltételt, hiszen a legalacsonyabbak átlaga 2,6, illetve 1,85 százalék körül alakul a bizottsági adatok szerint.

Almunia ugyanakkor hétfőn intette Pozsonyt, hogy az államháztartás konszolidációs folyamata nem annyira "ambiciózus, mint az kívánatos lenne", elsősorban éppen az infláció elleni fellépés érdekében.

A jelentős áremelkedés ugyanis - más EU-országokhoz hasonlóan - elsősorban a külső hatásoknak köszönhető, ám "néhány belső tényező is szerepet játszik benne, amit Pozsonynak figyelembe kell vennie" - hangoztatta a biztos. A jelenleg 15 országos euróövezet bővítéséről a bizottság ajánlása nyomán az EU-tagországok kormányai döntenek.