Nyártól változik a zárjegy szabály

Vágólapra másolva!
Július elsejétől megváltozik a szeszes italok zárjegyeire vonatkozó szabályok. Nyártól az elektronikus adatrögzítés segítségével pontosan követhető lesz a termék útja a gyártási fázistól a felhasználókig. Az adóraktáraknak, importőröknek és a tagállamokkal kereskedőknek adatot kell szolgáltatniuk a termékről, a beszerzésről és az értékesítésről a vám- és pénzügyőrségnek - derül ki a Világgazdaságból.
Vágólapra másolva!

Az üzletekben az ellenőrzést laptoppal és vonalkód-leolvasóval felszerelt fináncok végzik, így könnyen kiszűrhetik, ha eltérnek vagy ellentmondásosak a gyártói és a bolti információk. A zárjegyen ezentúl nemcsak az szerepel majd, mikor és kinek lett kiadva, s esetleg nem körözik-e lopás vagy eltűnés miatt, hanem számos más fontos tudnivaló is - írja a keddi Világgazdaság.

Így az, hogy a gazdálkodó a zárjegyet mikor, milyen kiszerelésű (például 7,5 decis vagy literes) termékre helyezte fel, milyen az ital alkoholtartalma, milyen megnevezéssel került forgalomba.

Azaz a tervek szerint a korábbi adattartalomhoz hozzákapcsolják a kereskedők által jól ismert, úgynevezett EAN-kódot is.

A vonalkódos leolvasás alapján a pénzügyőrök már az élelmiszerüzletben percek alatt kideríthetik, ha hamis vagy hamisított zárjegyű az általuk árusított ital.