Nem változott a szlovák alapkamat

Vágólapra másolva!
Kedden a szlovák központi bank a várakozásoknak megfelelően változatlan szinten, 4,25 százalékon tartotta az irányadó, kéthetes repo kamatot. A szlovák jegybank ezzel a 12. egymást követő hónapban nem változtatott a kamatszinten.
Vágólapra másolva!

A döntésre röviddel azelőtt került sor, hogy az Európai Bizottság május 7-én dönt Szlovákia euróövezeti tagságáról a jövő év elejétől. A jegybank álláspontja szerint az utóbbi időszakban bekövetkezett áremelkedések külső tényezőkre, így az élelmiszer- és az energiaárak növekedésére vezethetők vissza.

Az áremelkedések ellenére Szlovákiában a márciusig terjedő 12 hónap átlagos inflációja jóval kisebb az euróbevezetést lehetővé tevő szint felső határánál. Az Európai Bizottság hétfői értékelése szerint a szlovák infláció mérsékeltebb az EU-referenciaértéknél és ez jövőre is így marad.

A kamatdöntés után az euró 32,250 koronán stagnált. A Bizottság hétfői előrejelzése után az euró 32,200 korona történelmi mélypontra gyengült. Az erős korona hozzájárul az infláció alacsony szinten tartásához.

A Bizottságnak Szlovákiával kapcsolatos május 7-i jelentése állítólag azt tartalmazza, hogy Szlovákia teljesíti az euróbevezetéshez szükséges feltételeket - legalábbis azt jelentette kedden az uniós ügyekkel foglalkozó, de független EUobserver.com internetes újság, amely az állítása szerint látta a tervezetet.