A Gazpromé lehet a Russznyeft

Vágólapra másolva!
Oleg Gyeripaszka reméli, hogy hamarosan lezárhatja a Russznyeft (Russneft) megvásárlását, már csak az orosz versenyhivatal engedélyét várja. Orosz lapértesülések szerint Gyeripaszkánál csak átmenetileg lesz a Russznyeft, s végső soron a Gazprom vagy a Rosznyeft kezébe kerül.
Vágólapra másolva!

Az orosz lapok hétfőn adták hírül, hogy Gyeripaszka a hétvégén kijelentette: szerinte hamarosan megkapja a versenyhivatal engedélyét. Holdingja, a Basic Element már tavaly szeptemberben benyújtotta a szükséges iratokat, de az ősszel várt döntés máig nem született meg. A versenyhivatal februárban közölte, hogy megvárja a bírósági döntést, ugyanis az adóhivatal az állam nevében követeli a Russznyeft részvényeinek elkobzását.

Gyeripaszka nem erősítette meg, hogy a Basic Element de facto már megvásárolta Mihail Gucerijev, az egykori főrészvényes pakettjét, noha ez már Gucerijev eltűnése idején elterjedt. Elmondta viszont, hogy az üzletben a Glencore a partnere. A világ egyik legnagyobb tradere a Basic Element vagyonának 12 százalékban tulajdonosa: a Ruszalba vitte be tavaly timföld-vagyonát, s emellett a Russznyeftnek is régi partnere, több leányvállalatban résztulajdonos.

A Mihail Gucerijevvel kötött üzlet értékét Gyeripaszka nem jelölte meg, csak annyit mondott, hogy olcsón jut a részvényekhez. Cáfolta viszont a Russznyefthez közelálló forrásoktól származó korábbi információt, amely szerint 3-3,3 milliárd dollárt fizet (fizetett) és átvállalja (átvállalta) a Russznyeft Glencore-ral szemben fennálló 2 milliárdos adósságát, illetve a mintegy 1 milliárd dolláros adóbírságot.

Gyeripaszka a kőolajtársaságot a feldolgozás irányába kívánja fejleszteni, s az ehhez szükséges üzemeket építeni s nem készen vásárolni akarja. "Nem törekszünk a kitermelésre és az olajexportra, prioritásunk a petrokémia" - mondta. A Nyezaviszimaja Gazeta szakértőkre hivatkozva ugyancsak hétfőn megismételte azt a korábban is felmerült feltételezést, hogy Gyeripaszkánál csak átmenetileg lesz a Russznyeft, s végső soron a Gazprom vagy a Rosznyeft kezébe kerül. Ezt a feltételezést a szakértők egyebek között arra alapozzák, hogy a főleg az alumíniumiparban érdekelt Basic Element profiljába nem illik a Russznyeft.