Tiltakozás az MVM darabolása ellen

Vágólapra másolva!
Villamosipari szakértők tiltakoznak a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) feldarabolása, a Mavir leválasztása és a privatizáció ellen, a kormányhoz és a parlamenti pártokhoz fordultak nyílt levélben.
Vágólapra másolva!

A nyílt levélben a szakemberek azért tiltakoznak "a kormányzat tervezett megalapozatlan intézkedései ellen", mert indoklásuk szerint "... az MVM betartotta a szabályokat, sőt a kormány informális utasításait is, amelyekkel a lakossági és a közintézményi fogyasztók érdekében beavatkozott a nagykereskedői tevékenyégébe, átmenetileg tompítva a teljes piacnyitás kedvezőtlen hatásait".

A szakemberek szerint a kedvezőtlen piaci jelenségek nincsenek oksági kapcsolatban az MVM vállalatcsoport szerkezetével, különösen azzal, hogy a MAVIR a csoport része-e. Állításuk szerint nincs olyan adat, ami szerint a MAVIR rendszerirányítói feladatait pártatlanul látta volna el, vagy bármely intézkedésével részrehajlóan befolyásolta volna a piaci folyamatokat. Ez esetben viszont csak hátrányt jelent a nemzeti alaphálózat MVM-ről történő leválasztása, ami a felelősen gondolkodó állami tulajdonosnak nem lehet érdeke - olvasható a közleményben.

A levélben a szakemberek utalnak az MVM szerkezeti átalakítására tett kormányzati előkészületekre, és arra, hogy az Új Tulajdonosi Program keretében az MVM, illetve a Mavir részvényeiből is értékesítenének hazai kisbefektetőknek.