Új orvos-finanszírozási rendszer

Vágólapra másolva!
Aláírták az alapellátó orvosok finanszírozásáról szóló megállapodást, az új rendszer hétmilliárd forint többletforrást igényel - mondta Székely Tamás, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója, kijelölt egészségügyi miniszter.
Vágólapra másolva!

A szakember hangsúlyozta: nem kompenzációról van szó, hanem egy új finanszírozási rendszer első lépéséről.

Az átalakítás egyik eleme, hogy minden egyes jogviszony-ellenőrzésért 50 forintot kapna a háziorvos, ezzel a díjjal ismerik el az ellenőrzés tárgyi feltételeit. Továbbá pluszpénz jár azért, ha az háziorvos több szakvizsgával rendelkezik, itt a szakmai szorzók rendszerét dolgozták át - ismertette Székely Tamás.

Az orvosok fix díjait is módosítják annak figyelembe vételével, hogy egy praxishoz hányan tartoznak, egy vagy több helyen rendel-e a doktor, illetve milyen "adottságai" vannak az egyes praxisoknak - mondta.

Ezek az intézkedések 7 milliárd forint többletet jelentenek, amelyet az Egészségbiztosítási Alapon belüli átcsoportosításból biztosítanak.

Az átalakításokhoz jogszabály-módosításokra van szükség, ám ha ezeket "zökkenők nélkül átvezetik", már májusban többletpénzhez juthatnak az orvosok, de Székely Tamás közlése szerint a legkésőbb júniusban.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök két hete bízta meg Székely Tamást azzal, hogy haladéktalanul kezdjen egyeztetéseket az alapellátásban dolgozók finanszírozásáról, majd a kormányfő felhatalmazta az OEP főigazgatóját, hogy írja alá a létrejött megállapodást.

A kormányfő hétfőn jelentette be, hogy Székely Tamást jelöli egészségügyi miniszternek. Székely Tamást kedden hallgatja meg az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága.