Csökkent a Clariant nyegyedéves eredménye

Vágólapra másolva!
A svájci Clariant finomvegyészeti gyár - világelső a textilipartól az autógyártásig használt szerves színezőanyagok gyártásában - szerdán 41 millió svájci frankos adózott eredményt jelentett az első negyedévről, a tavalyi első negyedévi, 84 milliós adózott eredmény helyett. A nagy esést a valutaárfolyamok számukra káros változásának és a nagyobb szerkezet-átalakítási költségeknek tulajdonították a beszámolóban.  
Vágólapra másolva!

Az üzemi eredmény kissé nőtt, 140 millió svájci frankra az egy évvel korábbi 139 millióhoz képest.

Tavaly tavasszal a Clariant, a profiltisztítást folytatva, eladta a mezőgazdasági vegyszerek, gyógyszerek és polimerek számára aktív alkotórészeket gyártó üzletágát a Chemical Investors Groupnak, majd tavaly a második félévben bezárták egy nagy-britanniai és egy mexikói üzemüket. Most az első negyedévben további 400 munkahelyet számoltak fel.

A teljesítményt jónak minősítették ahhoz képest, hogy 9 százalékkal emelkedtek a cég számára a nyersanyagárak. Tavaly év végén 5-30 százalékkal sikerült emelniük az árakat, jobban ellensúlyozva a nyersanyagok és az energia drágulását, miután a tavalyi év elején még csak 1 százalékos éremelést tudtak elérni. Idén az első negyedévben átlagosan 4 százalékkal emelték áraikat, a beszámoló szerint ez most ellensúlyozta a nyersanyagok drágulását. Egész évre átlagosan a nyersanyagok 5 százalékos drágulására számítanak.

A forgalom 2,3 százalékkal 2,112 milliárd svájci frankra csökkent 2,156 milliárdhoz képest, de a piacok helyi valutáiban számolva 3 százalékkal nőtt.

Tavaly a Clariant, erőteljesen folytatott profiltisztítás nyomán, viszonylag jobban zárta az évet a korábbi kilátásoknál. Az adózott eredmény 5 millió svájci frank volt, a 2006-os, 78 millió svájci frankos veszteség után.

A bevétel 8,533 milliárd svájci frankra emelkedett 8,1 milliárdról.

2006. júniusban eladták a gyógyszervegyészeti üzletágat, majd augusztusban az egyedi megrendelésekkel foglalkozó részleget. Előzőleg 2005. júliusban megszabadultak az acetiléngyártástól Németországban. 2004-ben eladták az elektronikai vegyszerek gyártását Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban, a polimergyártást Japánban. Mindezek után úgy vélik a cégnél, hogy túljutottak egy nehéz fejezeten, amely 2000-ben kezdődött a brit BTP finomvegyészeti konszern katasztrofálisnak bizonyult, milliárdos megvásárlásával, hatalmasra növelve az adósságot.