Százmilliós veszteség az Alcatelnél

2008.04.30. 8:52

A francia-amerikai Alcatel-Lucent - európai részében a földrész második számú távközlésiberendezés-szállítója - még mindig nem igazolta a 2006-os vállalategyesülés előnyeit. A csoport sokat költ fejlesztő beruházásokra és szerkezetváltásra, és nagy reményekkel tekint a jövőbe, de mind gyengébb a második generációs mobil berendezések piaca, és a szállítók között is éleződik az árverseny.

Az adó utáni rubrikába az első negyedévben 95 millió eurós veszteség került, az egy évvel korábbi, 199 milliós adózott eredmény helyett. A tavalyi utolsó negyedévi, 48 milliós veszteséghez képest is rosszabbodott kissé a helyzet. Tavaly egész évben 443 millió eurós veszteség volt, a 2006-ban még különálló két cég együttes, összesen 522 millió eurós adózott eredménye helyett.

A bevétel, 3,864 milliárd euró, 0,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, és 26,2 százalékkal kevesebb volt a tavalyi utolsó negyedévinél. Igaz, változatlan valutaárfolyamokon az idei első negyedévben már 6,3 százalékkal lett volna több a bevétel az egy évvel korábbinál, ha az euró nem drágult volna a dollárhoz képest. A tavalyi utolsó negyedhez képest változatlan valutaárfolyamon is 23,2 százalékos volt a visszaesés.

Egész évre a bevétel 2-5 százalékos csökkenésére számítanak a cégnél gyenge dollár és a távközlési cégek csökkenő beruházásai miatt.

Az új generációs mobil távközlési berendezések forgalma viszonylag jól alakul mind az Egyesült Államokban, mind Nyugat-Európában, a nagy értékű új megrendelések az egyesülés erejét mutatják, de a céget lehúzták a hagyományos, második generációs berendezések, amelyek értékesítése főleg a felzárkózó piacokon lanyhult, és gyengült a vezetékes berendezések amerikai piaca is. Ezért folytatják a költségcsökkentést: a tavalyi első negyedévben 1900 alkalmazottól váltak meg, októberben további négyezer fős leépítést jelentettek be, három év alatt pedig 16 500 embert bocsátanak el 130 országban az eredetileg 79 ezres létszámból.

KAPCSOLÓDÓ CIKK