Rekord üzemi eredmény az OMV-nél

Vágólapra másolva!
Az osztrák OMV olaj- és gázipari vállalat szerdán 446 millió eurós adózott eredményt jelentett az első negyedévről kisebbségi részesedések nélkül, 34 százalékkal többet a tavalyi első negyedévi 332 milliónál. Az elemzők átlagosan 432,3 milliót vártak most.
Vágólapra másolva!

Üzemi eredménye 55 százalékkal 795 millió euróra emelkedett 512 millióhoz képest - ez negyedévi rekord a csoport történetében -, bevétele 30 százalékkal 5,955 milliárd euróra 4,594 milliárdhoz képest. Az elemzők 5,74 milliárd eurós bevételre számítottak. A tavalyi gyengélkedés után a román Petrom 104 százalékkal többel, 277 millió euróval járult hozzá az üzemi eredményhez.

Az OMV az első negyedévben átlagosan napi 322 ezer hordó olajegyenértékű kőolajat és földgázt termelt ki, nagyjából ugyanannyit, mint a tavalyi utolsó negyedévben. Ezen belül a romániai termelés nőtt, főleg a nagyobb gázfelhozatalnak köszönhetően, Új Zélandon viszont csökkent a termelés. A dollár romlása ártott az OMV bevételeinek. Ezt részben ellensúlyozta a román lej gyengülése az euróhoz képest. A kutatási-feltárási költségek elmaradtak a tavalyi utolsó negyedévitől.

Az OMV-nál a finomítás haszonrése csökkent az első negyedévben a tavalyi utolsó negyedhez képest: a dízelolajnál bővült, a benzinnél és a fűtőolajnál szűkült a haszonrés. A finomított termékek eladása a tavalyi utolsó negyedév szintjén maradt, meghaladva a tavalyi első negyedévit. Finomított termékekből az értékesítés 5,36 millió tonnára csökkent a tavalyi utolsó negyedévi 5,39 millióról. Az olajvegyészeti termékek haszonrése javult, azonban ezt több mint elvitte a saját energiafelhasználás drágulása.