Tudott még növekedni a McDonald's-lánc

Vágólapra másolva!
Lassuló ütemben, de tavaly is tovább növekedett a McDonald magyarországi rendszerszintű nettó árbevétele, elérte a 34,6 milliárd forintot - tájékoztatta az újságírókat Radek Janalik, a McDonald,s Magyarországi Étteremhálózat Kft. ügyvezető igazgatója.
Vágólapra másolva!

A cég múlt évi rendszerszintű nettó árbevétele 8,6 százalékkal haladta meg az előző évit. Ám ez a 2006-os növekedésnél 3,4 százalékkal volt kevesebb, amit az ügyvezető igazgató a magyarországi megszorító intézkedések hatásával magyarázott.

Tavaly Magyarországon 95 McDonald,s étterem működött, ebből 48-at működtettek a franchise partnerek és 47 üzlet volt vállalati tulajdonban. Így a cég mérleg szerinti árbevétele 19,4 milliárd forintra rúgott, szemben az előző évi 18,4 milliárd forinttal. A mérleg szerinti árbevétel-növekedés 5,3 százalékos volt 2007-ben, szemben a 2006-os 10 százalékos emelkedéssel.

Az üzemi eredmény a múlt évben 1,3 milliárd forintot tett ki, szemben a 2006-os 693 millió forinttal. Azaz az üzemi eredmény egyik évről a másikra csaknem megduplázódott. Az adózott eredmény 2007-ben 1,3 milliárd forint volt, az előző évi 1 milliárd forinttal szemben.

A McDonald,s Magyarországon beruházásokra tavaly 2 milliárd forintot költött, ebből az új éttermek megnyitására 700 millió forintot adott ki, míg a McCafékal kapcsolatos beruházások 800 millió forintot tettek ki. Új berendezésekre, gépekre pedig 500 millió forintot költöttek.

Az idén a beruházások várható összértéke eléri a 2,5 milliárd forintot. Az új éttermek megnyitásával összefüggő költségek 1,5 milliárd forintra rúgnak majd várhatóan, míg a McCafékba 600 millió forintot fektet a cég, az új technológiák és berendezések fejlesztésére pedig 400 millió forintot szánnak.

A cég menedzsmentje - közölte az ügyvezető igazgató - úgy tervezi, hogy az idén a McDonald,s éttermek száma Magyarországon eléri majd a 100-at. Az elkövetkező három évben pedig mintegy 20 új éttermet kívánnak nyitni hazánkban. Az idén az árbevétel növekedését Radek Janalik 5-10 százalék közé prognosztizálta.