Nem aprózza el a forrásokat Molnár Károly

Vágólapra másolva!
A pályázati források átlátható szétosztásának és a kutatói utánpótlás biztosításának fontosságát hangsúlyozta Molnár Károly, kutatás-fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter pénteki bemutatkozó sajtótájékoztatóján, Budapesten.
Vágólapra másolva!

Nem szétaprózott, kis pályázatokat, hanem koncentrált, nagy projekteket kell támogatni - mondta a miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón.

Molnár Károly fontosnak nevezte, hogy a fiatal kutatók részt vegyenek külföldi részképzéseken, de olyan feltételek legyenek itthon, hogy vissza is térjenek. Ennek feltételeit a Magyar Tudományos Akadémiával (MTA) közösen kívánja megteremteni.

Hozzátette, hogy az MTA-val mindenképpen együtt szeretne működni, s igényli a tudósok kritikai észrevételeit is. "Az MTA tudós testülete olyan szellemi potenciált képvisel, amelyre nem támaszkodni butaság lenne" - mondta.

Molnár Károly a feladatai között említette a szétaprózott, különböző minisztériumokhoz rendelt tevékenységek összehangolását is. Kitörési pontként nevezte meg a nemzetközi kapcsolatok erősítését, s kiemelten szólt a tehetséggondozásról és az innovációról, amely a versenyképesség szempontjából különösen fontos Magyarország számára.

Molnár Károly elmondta, hogy június 1-jével mond le a Műegyetem rektori tisztségéről, az augusztusban amúgy is esedékes vezetőváltásig rektorhelyettes áll majd az intézmény élén. Még egy hónapig látja el feladatait a Paksi Atomerőműnél elnökségi tagként - tette hozzá.