Olcsón veszik az áramot a csehek

Vágólapra másolva!
A cseh háztartások fizetik a legkevesebbet a villamos energiáért a kelet-közép-európai országok közül, a magyarok a második helyen állnak - olvasható a Napi Gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Az Eurostat felmérése szerint a cseh fogyasztók átlagosan 2500 és 5000 kilowattóra közötti elektromos energiát használtak fel a vizsgált periódusban, amit 100 kilowattóránként 268 koronáért (10,63 euróért) vásároltak meg. A lengyel, magyar és szlovák háztartásoknak valamivel többe kerül az áramfogyasztás, ám még így is sokkal kevesebbe, mint amennyit az osztrák és a német vásárlók fizetnek.

A sorrend az elmúlt években nem változott, de a különbség fokozatosan csökken az egyes országok tarifái között. Szakértők szerint hosszabb távon a cseh árak is meg fogják közelíteni a németországiakat.

Tomas Huner ipari miniszterhelyettes nemrégiben azt nyilatkozta, hogy a következő három-hat évben több mint 10 százalékkal fog drágulni az áram Csehországban. Az üzleti felhasználók tarifái alapján ugyanakkor más sorrend alakult ki: a vállalatok Lengyelországban jutnak hozzá a legolcsóbban az elektromos energiához, ebben az összehasonlításban a második helyen áll Csehország - írja a Napi Gazdaság.