Drágák az élelmiszerek, mégis pazarolunk

Vágólapra másolva!
Miközben a világ számos részén komoly élelmiszerellátási problémák vannak, óriási méreteket ölt a pazarlás, állapította meg elemzésében az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO.
Vágólapra másolva!

Az elemzés - amelynek elkészítésében a nemzetközi IWMI vízgazdálkodási intézet is részt vett - megállapítja: az Egyesült Államokban például évente az élelmiszerek 30 százaléka megy kárba, hozzávetőleg 48 milliárd dollár értékben, nemcsak a konyhákban, éttermekben, háztartásokban, hanem már a feldolgozás, a szállítás és az értékesítés során is.

Az élelmiszerekkel együtt sok víz is elpocsékolódik, ami szintén nagy probléma. Az Egyesült Államok 30 százalékos "pazarlási mutatóját" véve alapul ez azt jelenti, mintha annyi vizet folyatnánk el (40 ezer milliárd litert), ami 500 millió ember háztartásához lenne elegendő, állítják az elemzők. Számításaik szerint az élelmiszerek előállításához használt víznek legalább a fele kárba vész.

A FAO szakértői ismételten ráirányították a figyelmet arra a régi problémára is, hogy miközben a világ egyik fele éhezik, a másik túltáplálja magát. Szerintük globálisan elegendő az élelmiszer, csak az elosztásban, illetve a rossz szokásokban van a probléma.

A szegényebb országokban a mezőgazdasági termékek 15-35 százaléka már a földeken tönkre megy, s további 10-15 százalék megy veszendőbe a feldolgozás, a szállítás és a tárolása során.

A jómódú országokban ez az arány kisebb a fejlett technológiáknak köszönhetően, ott viszont a pocsékolás miatt nagy a veszteség.

A FAO szakértői egyúttal felhívást tettek közzé, hogy 2025-re a felére kell csökkenteni az élelmiszerekkel való pazarlást, s jobban kell takarékoskodni a vízzel is, hiszen ma már 1,2 milliárd ember él olyan területeken, ahol nincs elegendő víz.