Vágólapra másolva!
Egyes jelek szerint megállhat az élelmiszerárak emelkedése, ami a múlt nyáron kezdődött el, gazdasági, politikai és etikai vitákat indítva el arról, hogy a bioüzemanyagok termelése megengedhetetlen módon csökkenti az emberiség élelmezésének alapjául szolgáló földterületeket - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) élelmiszerár-indexe áprilisban 216,7 pontra csökkent a márciusi 217,0 pontról. A mutatót folyamatosan figyelemmel kísérő szakértők szerint az index értéke az elmúlt 12 hónapban 52 százalékkal nőtt, és 15 hónapja ez az első eset, hogy csökkent.

A mutatót a búza, a tejtermékek, a cukor és a szójabab árának visszaesése húzta le, ugyanakkor a kukorica és a rizs nem lett olcsóbb. José María Sumpsi, a FAO igazgatóhelyettese korábban azt nyilatkozta a Financial Timesnak, hogy az utóbbi két terményt kivéve elérte csúcsát a felgyorsult élelmiszer-infláció. Ezt elősegítheti, hogy a magas árak hatására sok gazdálkodó növelte termelését, és várhatóan az időjárás is kegyesebb lesz a mezőgazdasághoz, mint tavaly volt. Mindez azonban Sumpsi szerint azt jelenti, hogy máris esni fognak az árak, vagyis az élelmezési problémák nem oldódnak meg maguktól egy csapásra.

Szakértők szerint az árak további emelkedését okozhatja a bioüzemanyagok gyártásának fokozódása vagy az olyan időjárási katasztrófák - például trópusi viharok - gyakoribbá válása, mint amilyen az elmúlt hetekben Mianmart (korábban: Burma) sújtotta. A kiskereskedelmi árakat pedig emelheti, ha a termelők a következő időszakban hárítják át a fogyasztókra az eddigi áremelkedéseket - olvasható a Napi Gazdaságban.