Közeleg a cégek elszámolási dömpingje

Vágólapra másolva!
Június 2-ig kell a társasági adóról és az osztalékadóról, illetve az iparűzési adóról és a kommunális adóról szóló bevallást benyújtani. Ugyanekkor jár le az evás társaságok adóbevallási határideje is. Május végén ráadásul még egy fontos feladat vár a cégekre. Eddig kell ugyanis az előző év üzleti tevékenységét bemutató beszámolót is nyilvánosságra hozni.
Vágólapra másolva!

Május 31-e munkaszüneti napra (szombatra) esik az idén, így június 2-áig kell benyújtani az adóhatóságnak a társasági adóról és az osztalékadóról bevallást, a számviteli törvény hatálya alá tartozó eva adóalanyok esetében az egyszerűsített vállalkozói adóbevallást, illetve az innovációs járulék, valamint az innovációs járulékelőleg-bevallást.

Ugyanez a határideje az önkormányzati adóhatóság felé teljesítendő helyi iparűzési adóbevallásnak és a kommunális adóról szóló bevallásnak is. Szintén eddig az időpontig kell befizetni a már teljesített adóelőlegek és a bevallás szerinti adó különbözetét.

Az adóbevallások teljesítése

A bevallási kötelezettség teljesítéséhez az alábbi APEH nyomtatványokat kell használni:

  • a társasági adó és osztalékadó esetében a 0729-es számú bevallást,
  • az eva esetében a 0743-as számú nyomtatványt,
  • az innovációs járulék elszámolásához pedig a 0749-es és a 07490-es számú nyomtatványt.

Az adóhatóság internetes honlapjáról letölthető bevallásokat a foglalkoztatónak minősülő adózók kizárólag elektronikus úton nyújthatják be. A havi bevallásra kötelezetteknek ugyanis az állami adóhatósághoz teljesítendő valamennyi bevallási és adatszolgáltatási kötelezettségüket egységesen elektronikusan kell teljesíteniük. Természetesen használhatják az internetről letölthető kitöltő-ellenőrző programot azok is, akik a fentiekkel ellentétben papíralapon nyújtják majd be a bevallásaikat.

A 0729-es nyomtatványon kell az éves társasági adó mellett a társas vállalkozások különadójával, a szakképzési hozzájárulás különbözetével, illetve a hitelintézeti járadék kötelezettség összegével, valamint a csekély összegű (de minimis) támogatásokkal elszámolni. A 2007-es év társasági adókötelezettségét a kettős könyvvitelt vezető belföldi illetőségű adózó (ideértve a külföldi személyt, ha üzletvezetésének helye belföld) és a külföldi vállalkozó a mérlegfordulónappal elkészített beszámoló (ha beszámoló készítésére kötelezett), valamint az analitikus és kiegészítő nyilvántartások alapján állapítja meg. A számviteli törvény hatálya alá tartozó evásoknak az egyszerűsített vállalkozói adóról, az áfáról és a szakképzési hozzájárulásról kell most bevallást tenniük.

Beszámolási kötelezettség

A kettős könyvvitelt vezető, cégjegyzékbe bejegyzett vállalkozások a 2007-es üzleti év tevékenységét lezáró beszámolóikat a hónap végéig kötelesek nyilvánosságra hozni. A nyilvánosságra hozatal alatt a cégbírósági letétbe helyezést, illetve a beszámoló az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IMR) Céginformációs Szolgálata útján történő közzétételét kell érteni. Mindkét feladatot a mérlegfordulónaptól számított 150 napon belül kell megtenni. (Éves konszolidált beszámoló esetén a határidő a mérlegfordulónaptól számított 180 nap).

Beszámoló elkészíthető a boltokban kapható nyomtatványon, az internetről letöltött és kinyomtatott nyomtatvány felhasználásával, vagy bármely más papír alapú dokumentumként. A beszámoló elkészítéséhez segítséget nyújtó formanyomtatványok (egyszerűsített éves beszámoló, éves beszámoló) a Cégszolgálat honlapjáról letölthetőek. A Céginformációs Szolgálathoz benyújtott beszámolókhoz használható bármely más elektronikus beszámoló elkészítését segítő program is. A közzétételért - banki átutalással vagy sárga csekken - a jogi személyiség nélküli cégeknek (kkt, bt) 5 ezer, a jogi személyiségű cégeknek (kft, rt) pedig 10 ezer forintot kell fizetni.

Néhány éve lehetőség van a beszámoló elektronikus úton történő benyújtására is. Ennek az egyik legnagyobb előnye, hogy a beküldő egyszerre tesz eleget a közzétételi és az illetékes cégbíróságnál teljesítendő letétbe helyezési kötelezettségének is. A benyújtott okiratokat ebben az esetben is hitelesíteni kell, amely a dokumentum fokozott biztonságú elektronikus aláírással történő "aláírását" jelenti. Elektronikus benyújtás esetén a költségtérítés megfizetése is elektronikus úton történik. Ennek összege valamennyi cégforma esetében egységesen 3000 forint.