Erősítik a magyar-izraeli együttműködést

Vágólapra másolva!
A mezőgazdaság és az agrártechnológia területén jelentős együttműködési lehetőségek vannak a magyar-izraeli gazdasági kapcsolatok fejlesztésére, állapították meg a  Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökség (ITDH) és az Izraeli Export Intézet által szervezett partner-találkozón hétfőn Budapesten.
Vágólapra másolva!

A találkozón megállapodást írt alá az ITD Hungary és az Izraeli Export Intézet az együttműködés további erősítéséről.

Simon Gábor, Magyarország izraeli kereskedelmi attaséja az MTI-nek elmondta: a magyar mezőgazdasági termékek piaci jelenléte Izraelben nem elhanyagolható, de a piaci lehetőségek alapján még tovább bővíthető. Az Izraelbe irányuló magyar exportban mintegy 8 százalékot tesz ki a mezőgazdasági termékek aránya, 2007-ben elérte a 20 millió dollárt.

A kereskedelmi attasé szerint a magyar élelmiszer-feldolgozóknak jó esélyük van az izraeli piacon. Emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió egy hete állapodott meg Izraellel az új mezőgazdasági kedvezmények vámkvótájáról, ami azt jelenti, hogy bővül bizonyos termékek vámmentessége, mérséklődik néhány vámtétel.

Utalt arra, hogy a találkozón az izraeli üzleti delegáció a magyar partnereknek nem végterméket, hanem elsősorban olyan agrártechnológia lehetőséget ajánlott, amelyek hozzájárulhatnak a hatékonyabb termeléshez.

Az attasé elmondta: a magyar-izraeli kereskedelmi forgalom 2006-ban kiugró volt, meghaladt az 500 millió dollárt, 2007-ben ez ugyan mérséklődött mintegy 400 millió dollárra, de 2008-ban az első negyedév folyamatai alapján ismét kedvezőnek tűnik magyar szempontból a kétoldalú kereskedelmi forgalom.

A kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke Magyarország külkereskedelmében kiemelkedőnek tekinthető. A magyar kiviteli célországok sorában a nem európai országok körében Izrael a 8. helyen áll, a teljes kétoldalú forgalom alapján pedig a 12.

KSH adatai alapján 2007-ben a magyar import Izraelből 119 millió dollárt tett ki, a magyar export értéke 262 millió dollár volt.

A kétoldalú forgalomban 2006-ban 382,2 millió dollárt tett ki a magyar kivitel Izraelbe, és 98,2 millió dollárt jelentett a magyar import. A magyar exportban a legnagyobb volument a vegyipari, műanyagipari, elektronikai, gyógyszeripari termékek teszik ki.