Mélyponton a világ konjuktúraindexe

Vágólapra másolva!
 Az Egyesült Államokból kiinduló pénzügyi válság hatására hat éves mélypontjára süllyedt a müncheni Ifo intézet által számított világgazdasági hangulatindex. Az évente négyszer kiszámított index áprilisban 81,4 pontra süllyedt a negyedévvel ezelőtt mért 90,4 pontról.
Vágólapra másolva!

Az index a 92 országban megkérdezett ezer szakértő véleményére alapozódik. A következő hat hónapra vonatkozó várakozások indexe 66,7 pontra esett a korábbi 71,9 pontról. A szakértők a konjunktúra legnagyobb kockázati tényezőjének a dollár gyengülését tekintik.ű

Rosszabbodott a jelenlegi gazdasági helyzet megítélése is, az erre vonatkozó index 96,8 pontra esett a korábbi 109,6 pontról.

Főképp az Egyesült Államokban esett erőteljesen a jelenlegi helyzet megítélésének mutatója, viszont a szakértők már nem annyira borúlátóak a következő hat hónap megítélésében. Ázsia gazdasági helyzetét is borúlátóan ítélik meg a megkérdezettek, elsősorban Dél-Koreáét és Hongkongét, de negatív a szakértők véleménye a japán gazdaság következő fél évét illetően is.

A német, az osztrák és a svájci gazdaságról alkotott vélemények viszonylag kedvezőek, erősen esett viszont a francia, az olasz és a spanyol konjunktúrát jelző index.