A Moody's leminősítette Izlandot

Vágólapra másolva!
Leminősítette, de továbbra is magasan elsőrendű kategóriában hagyta Izland szuverén adóskockázati besorolását kedden a Moody's Investors Service, a bankrendszerből kiinduló - jóllehet továbbra is elenyésző - likviditási kockázatokra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hitelminősítő az eddigi, létező legjobb "Aaa"-ról egy fokozattal "Aa1"-re rontotta az izlandi kormánykötvény-adósság osztályzatát, és a deviza-bankbetéti országplafont is.

A Moody's hangsúlyozza, hogy a rendkívül fejlett gazdaságú Izland likviditási kockázatai "marginálisak", de karakterisztikájukban már nem felelnek meg az "Aaa" besorolásnak. Az utóbbi időben több hitelminősítő is visszaminősítette a komoly folyó hiánnyal és spekulációs devizapiaci támadásokkal küszködő Izlandot.

Az országot néhány hete kiadott londoni jelentésében a tágabb értelemben vett felzárkózó térség legsebezhetőbb gazdaságának nevezte a Standard & Poor's, amely a külső finanszírozási kockázatot meghatározó számos változó - például a bruttó külső finanszírozási igény, vagy az alapszintű folyó egyensúlyi helyzet - alapján "likviditási sebezhetőségi indexet" állított össze.