Megújul a szennyvízhálózat a Nyírségben

Vágólapra másolva!
Az Eurout-Óbuda konzorcium nyerte el a Nyíregyháza térségében épülő szennyvíz-hálózat mérnöki lebonyolítói és kommunikációs tenderét- közölték az érintett önkormányzatok és cégek vezetői sajtótájékoztatón a nyírségi nagyvárosban csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió támogatásával 16 milliárd forintért építik ki Nyíregyháza külső városrészeinek, illetve bokortanyáinak, valamint Kálmánháza, Kótaj és Nyírpazony korszerű szennyvíz-hálózatát.

A mérnöki- és a PR-tender szerződéskötése után júniustól a fejlesztési program brüsszeli véglegesítésével egy időben megkezdődhet a kivitelezőről döntő közbeszerzési eljárás, s így legkésőbb jövő tavasszal indulhat a beruházás, amelynek befejezési határideje 2010. vége - mondta Csabai Lászlóné, Nyíregyháza polgármestere.

Mikó Dániel projektvezető kiemelte: összesen 207 kilométer hosszú vezetékhálózatot építtetnek ki az unió támogatásával az érintett önkormányzatok, a szolgáltató Nyírségvíz Zrt., valamint az ingatlantulajdonosok, akiknek mintegy 75 százaléka már csatlakozott a létrehozott közműtársulathoz.

Csabai Lászlóné tájékoztatása szerint a beruházás Nyíregyháza egyes belvárosi részeit is érinti, 80-100 méteres szakaszokon, hogy 2010-től teljes legyen a csatornázottság a 120 ezer lakosú nagyvárosban.

Megjegyezte, hogy a település csatornázott utcáiban jelenleg 97 százalékos mértékű a lakosság hálózati csatlakozottsága, s az új vezetékrendszerhez tartozó településrészeken is hasonló arány kialakulását remélik.

Mikó Dániel arról is szólt, hogy a több mint 200 kilométeres vezeték-rendszer mellett 100 szennyvíz-átemelőt is építenek, amelyekre szagtalanítókat telepítenek, döntően passzív biofiltereket. Az építkezés összesen 120 kilométer hosszú utat érint, amelyeket a vezeték-fektetést követően 1 milliárd forintos költségből állítanak majd helyre.

Törőcsik Frigyes, a mérnöki konzorciumot vezető budapesti Eurout Kft. ügyvezető-igazgatója elmondta: az építkezésbe nyíregyházi és szabolcsi alvállalkozókat vonnának be, hogy a beruházás segítse a foglalkoztatás javítását is a Nyírségben.

Hozzátette: a cég a bonyolítója a 4-es metró és a csepeli szennyvíz-beruházásnak is, valamint szintén mérnöki feladatokat lát el az M6-os autópálya Szekszárd-Pécs közötti szakaszán. Tavaly 2,5 milliárd forint volt a társaság árbevétele.