Jöhet a következő pénzügyi válság

Vágólapra másolva!
Komoly kockázatokat rejtenek a hitelbiztosítási csereügyletek (Credit Default Swap, CDS), mivel szabályozatlan a piacuk és a kibocsátók fedezeti kockázata időzített bombaként robbanhat a közeljövőben - írja a Napi Gazdaság, a Bloombergre hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A CDS olyan eszközháttér nélküli származékos terméket jelent, amelynek értékét az alapul szolgáló vállalati kötvények és kölcsönök határozzák meg. Egy konkrét példával szemléltetve olyan ez, mint ha számos befektető tudna biztosítást kötni egy adott nagy értékű ingatlanra anélkül, hogy annak bármelyikük tulajdonosa lenne, és amennyiben az leégne, mindegyikük a teljes érték után részesülne kártalanításban. Amikor a kereskedők CDS-t vesznek, egy hitel vagy kötvény bedőlésére játszanak, míg eladáskor az adós fizetési képességének javulására számítanak (a fogadások kötéséhez hasonlóan).

A termékek annyiban is eltérnek a hagyományos biztosítási kötvényektől, hogy egyetlen felügyeleti szerv sem ellenőrzi a kontraktusok eladóit, hogy azok a hitel bedőlése esetén rendelkeznek-e elég fedezettel, illetve a vevői oldalon sem előfeltétel, hogy a levédeni kívánt eszköz a tulajdonában is legyen. A jelenleg mintegy 6200 milliárd dollárnyi hitelre kötött biztosítási csereügyletek piaca 2000 óta minden évben megduplázódott, forgalma pedig meghaladja a New York-i értéktőzsdéét.

A Fitch egy tavaly nyári jelentése szerint a hitelbiztosítási csereügyletek tárgyát képező vállalati hitelek mögötti kötvények 40 százaléka tartozik a bóvlikötvények kategóriájába, ugyanez az érték 2002-ben még csak 8 százalékot tett ki. További kockázatot jelenthet a Moody's egy májusi beszámolójában szereplő előrejelzés, miszerint a gazdaság további lassulása esetén a magas hozamú kötvények bedőlése világszerte megnégyszereződhet és 2009 áprilisáig elérheti a 6,1 százalékos szintet is - írja a Napi Gazdaság.