Újjáalakul a cseh-szlovák áramunió

Vágólapra másolva!
Csehország és Szlovákia áramellátó rendszerének összekapcsolását és közös árampiac létrehozását tervezi, jelentették be pénteken Prágában. Az összekapcsolás részleteit és módozatait egy szakértőkből álló közös bizottság fogja kidolgozni.
Vágólapra másolva!

Az árampiacok összekapcsolása mindkét országnak lehetővé teszi az áramszolgáltatás jobb megszervezését és a csúcsidős energiaproblémák egyszerűbb megoldását. Az egyetértési nyilatkozatot a két ország ipari és kereskedelmi minisztere Martin Ríman és Lubomír Jahnátek az Európai Nukleáris Energetikai Fórum alkalmával írta alá Prágában, közölte pénteken Tomás Bartovsky, a cseh minisztérium szóvivője.

A memorandumba foglaltak szerint a közös cseh-szlovák árampiac már jövő január elsejétől valósággá válhat. Ennek alapján a két ország közti áramcsere egyszerűbb és olcsóbb lesz, mert az energiacégeknek nem kell majd nagy pénzeket költeniük a határon átnyúló elosztó hálózatok igénybevételére.

A közös árampiac számításaink szerint stabilizálni fogja a fogyasztói árakat, és növeli a szállítások biztonságát - mondta Bartovsky. Ugyanakkor elutasította azt az értelmezést, hogy a két állam ezzel a megegyezéssel visszatért volna ahhoz az állapothoz, amely az egységes csehszlovák árampiac (1918-1992) idején létezett.

Csehország és Szlovákia árampiacát ugyan valóban össze kívánjuk kötni, de tudni kell, hogy mindkét rendszer önálló, szuverén irányítása és felügyelete továbbra is az egyes államok kezében marad - reagált egy felvetésre a cseh minisztérium szóvivője külön is.

Csehország már évek óta áramexportáló ország, míg Szlovákia a Jaslovské Bohunice-i atomerőmű két reaktorának bezárásával áramexportőrből áramimportőr lett. Robert Fico szlovák miniszterelnök a nukleáris energetikai fórumon csütörtökön élesen bírálta az előző, Mikulás Dzurinda vezette kormány ezirányú döntését, és a reaktorok bezárását teljesen indokolatlannak minősítette. Szlovákia ennek következtében ma áramszükségletei 20 százalékát importálni kényszerül, mondta Fico. A szlovák kormányfő szerint a bezárt energiablokkok biztonságosak, nyolcmilliárd koronás beruházással korszerűsítették őket. Fico bejelentette: mindent megtesz annak érdekében, hogy a helyzetet megváltoztassa.

A cseh szakminisztérium szerint a két árampiac összekapcsolásának nem lesz hatása az áram csehországi fogyasztói árára.