Stagnált a szállítási teljesítmény itthon

Vágólapra másolva!
Az árutonna-kilométerben mért szállítási teljesítmény 1,9 százalékkal nőtt, és elérte a 13 milliárd árutonna-kilométert, a szállított áruk tömege viszont 2,2 százalékkal csökkent 2008 első negyedévben az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.
Vágólapra másolva!

Tavaly az első negyedévben a szállított áruk tömege 21,8 százalékkal, az árutonna-kilométerben mért teljesítmény 19,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Az idén az első negyedévben a helyközi személyszállításban az utasok száma 2 százalékkal, az utaskilométerben mért teljesítmény szintén 2 százalékkal nőtt úgy, hogy belföldön a teljesítmény 4 százalékkal ugyan mérséklődött, nemzetközi viszonylatban viszont - a légi személyszállításnak köszönhetően - 15 százalékkal emelkedett. Az utaskilométerben mért teljesítményből az autóbuszos és a légi szállítás részesedése egyaránt 36, míg a vasúté 28 százalék.

Az idén az első negyedévben Budapest-Ferihegy repülőtér forgalma - 7 százalékos növekedés eredményeként - 1,7 millió utas volt. Negyedmillió utast meghaladó légi forgalmat Németország és Nagy-Britannia irányában regisztráltak.

A helyi személyszállítás utasszáma és utaskilométerben mért teljesítménye a 2007-es szinten maradt.

Csökkent az áruforgalom

Az első negyedévben szállított áruk tömege 70 millió tonna volt, 2,2 százalékkal kevesebb a bázisidőszakinál. A vasúti és közúti szállítás 9, illetve 1 százalékos volumencsökkenésével szemben a csővezetékes szállítás volumene 2 százalékkal nőtt.

Az árutömeg 86 százalékát vasúton és közúton szállították, mely két alágazatnak a részesedése - a belvízi, a csővezetékes és a légi szállítás elsősorban nemzetközi jellegéből adódóan - belföldi viszonylatban domináns, 95 százalék.

Az árutonna-kilométerben mért teljesítmény növekedése a közúti áruszállításban 4 százalékos, míg az összteljesítmény 18 százalékát adó csővezetékes és belvízi szállításban 2-2 százalékos. A vasúti szállítási alágazat teljesítménye 6 százalékot csökkent a bázisidőszakhoz képest.

A közúti áruszállítás teljesítménye elsősorban a szállítási ágazatokba sorolt vállalkozások teljesítmény-emelkedésének tudható be. A KSH szerint nem elhanyagolható az egyéb ágazatok részesedése: a közúton szállított áruk tömegének 40 százalékát, az árutonna-kilométerben mért teljesítmények 20 százalékát állítják elő.

A Budapest Airport repülőtér áruforgalma 16 ezer tonna volt, 5 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

Belföldi viszonylatban az árutonna-kilométerben mért teljesítmény 5 százalékkal, a szállított árutömeg 3 százalékkal csökkent, a nemzetközi áruszállításban az árutonna-kilométerben mért teljesítmény 5 százalékkal nőtt az első negyedévben.

A KSH kimutatása szerint 2008 első negyedévében az első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik száma 45 ezer volt, ez 4 százalékkal kevesebb, mint a megelőző év azonos időszakában. A személygépkocsik 92 százaléka új gépjárműként került forgalomba. A forgalomba helyezett gépjárművek harmada Suzuki, Opel és Ford gépkocsi.