Megkezdődtek a Siemens-perek

Vágólapra másolva!
Példát akar statuálni a Siemens-perben Anton Winkler vezető államügyész, azt üzenve a német üzleti világnak, hogy nem tűrik a vesztegetést sem otthon, sem külföldön - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Másfél évi nyomozás után tegnap kezdődött meg az ügyben az első büntetőper. Európa legnagyobb gépipari vállalatát alapjaiban rázta meg a botrány, amikor kiderült, hogy rendszeresen nagy összegű kenőpénzekkel szereztek meg tisztségviselői megrendeléseket, nemcsak otthon, hanem külföldön is. Ezért is vizsgálódnak az ügyben több ország, köztük az USA hatóságai.

Az ügy miatt, bár nem gyanúsítottak, tavaly lemondott a Siemens vezérigazgatója, Klaus Kleinfeld, és a német üzleti élet egyik legtekintélyesebb alakja, a cég elnöke, Heinrich von Pierer.

A már több mint egymilliárd euróra becsült korrupciós ügyben több mint ötmillió oldalnyi dokumentumot gyűjtöttek össze a közel háromszáz gyanúsított tevékenységével kapcsolatban. Az elsőként bíróság elé kerülő vádlottat, Reinhardt Siekaczeket azzal gyanúsítják, hogy titkos alapok és fedőcégek hálózatát hozta létre az illegális pénzátutalások fedezésére. A vádlott, aki közel 40 évet dolgozott a Siemensnél, s legutóbb a telekommunikációs berendezések részlegének volt az igazgatója, ezek nagy részét már a kihallgatások során beismerte - olvasható a Napi Gazdaságban.