Még mindig nagy az esély az amerikai recesszióra

Vágólapra másolva!
Az utóbbi hetekben mutatkozó stabilizáció ellenére még mindig nagyobb az esély az amerikai recesszióra, mint annak elkerülésére - mondta kedden Londonban megjelent nyilatkozatában Alan Greenspan. Független londoni elemzők is zömmel idei amerikai recesszióval számolnak, bár a korábbi konszenzus kezd meginogni.
Vágólapra másolva!

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer - Federal Reserve - előző elnöke a keddi Financial Timesnak azt mondta: továbbra is úgy gondolja, hogy 50 százalékosnál nagyobb a valószínűsége az amerikai recessziónak, "bár ez a valószínűség most már egy kicsit csökkent, a súlyos recesszió kockázata pedig markánsan enyhült".

Greenspan szerint arról még korai lenne találgatni, hogy a pénzügyi válság nehezén túljutott-e az amerikai gazdaság, mivel ez attól függ, hogy miként alakulnak a lakóingatlan-árak.

A volt Fed-elnök becslése szerint az átlagos amerikai ingatlanárak a februári szintről még 10 százalékot csökkennek, ami azt jelentené, hogy a korábbi csúcspontról összesen 25 százalékkal fog zuhanni az amerikai lakóingatlan-szektor árszintje.

Greenspan szerint ha a gazdaság gyenge marad, és a piac "túlszalad", akkor még további 5 százalékos lakásárcsökkenés várható.

Az amerikai lakóingatlan-piac áralakulása a globális likviditási válság szempontjából is döntő jelentőségű. A befektetési bankok által kockázatterítés céljából értékpapírosított és világszerte terjesztett, fedezetként lakossági jelzálog-követeléseket is tartalmazó pénzpiaci portfoliók értékvesztését ugyanis jórészt épp a fedezetként beemelt nem elsőrendű - subprime - jelzálog-kötelezettségek nem teljesítővé válása okozta. A jelzálogválság visszahatásaként árzuhanás indult meg az amerikai lakóingatlan-piacon, ami ördögi körként éppen a jelzáloghitelek fő fedezetétől, vagyis a megterhelt ingatlanok piaci értékétől fosztotta meg az adósokat; a két folyamat így egymást erősíti.