A bérkiegészítés 25 milliárdba kerülhet

Vágólapra másolva!
A költségvetésnek bruttó 25 milliárd, nettó 12-13 milliárd forint többletkiadást jelenthet a közszféra bérkiegészítése a korábban tervezettet meghaladó mértékű infláció miatt.
Vágólapra másolva!

Az idei költségvetés tervezésekor a Pénzügyminisztérium (PM) 4,5 százalékos inflációval számolt, a prognózist azóta 5,9 százalékra emelték. Mivel a tavaly december elején, a közszférával kötött bérmegállapodás rögzíti, hogy ezen a területen meg kell őrizni a keresetek reálértékét, a magasabb infláció miatt 1 százalékos bruttó béremelésre van szükség. Ez összesen 25 milliárd forint kiadást jelent a költségvetésnek, ám a járulékokból többletbevétele is származik a büdzsének.

Jövő szerdán várhatóan az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsban (OKÉT) írják alá az erről szóló megállapodást; eszerint a közszférában minden munkavállaló mintegy bruttó 25 ezer forint bérkiegészítést kap két ütemben, első lépésként 15 ezer, majd 10 ezer forintot. Az egységes mérték az alacsonyabb keresetűeknek kedvez, mivel az ebbe a körbe tartozók fogyasztási kosarát kedvezőtlenebbül érinti a vártnál magasabb infláció.

A fogyasztói árak a tervezettnél lassabb csökkenése a költségvetésre semleges hatással van, a növekvő bevételek mellett ugyanis a közszféra bérén kívül emelkednek a nyugdíj- és a kamatkiadások is. Az utóbbit a PM a tervezett 1098 milliárd forintról 1151 milliárd forintra emelte.