Vágólapra másolva!
A mai kormányülésen születhet döntés a júliustól esedékes gázáremelés mértékéről, és a parlament előtt lévő gáztörvény tervezetéről is tárgyalnak a miniszterek - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A Magyar Energia Hivatal (MEH) előterjesztése szerint a lakosságnak 12,5 százalék, míg az ipari felhasználók számára nyolcszázalékos gázáremelés indokolt, valamint egyre sürgetőbbnek tartják a gáztörvény elfogadását is.

A MEH előterjesztését az áprilisi gázáremelésnél sem fogadta el a kormány: az energiahivatal akkor 13,5 százalékos emelést javasolt, ám politikai megfontolásból 5,8 százalékos lakossági és átlagosan 5,2 százalékos ipari-gázáremelés következett be.

A Napi Gazdaság információi szerint most is hasonló meggondolásból, vélhetően a javasoltnál kisebb gázáremelést hagy jóvá a kormány, ám ennek mértéke - a lakossági fogyasztók esetében - így is közel lesz a tíz százalékhoz.

A gázszolgáltatásról szóló törvény tervezetéről ugyancsak dönteni kell, mivel már csaknem másfél hónapja semmi érdemi nem történt, hetente későbbre tolták a parlament programjában a végszavazás időpontját, ami most a legutolsó tavaszi ülésnapnál, vagyis június 9-énél tart. A döntés halogatása viszont egyre inkább megerősíti azokat a szakértői véleményeket, melyek a gázpiac megnyitásának hat hónapos, sőt kedvezőtlen esetben akár egyéves csúszását valószínűsítik - annyi bizonyos, hogy a képviselők csaknem 150 módosító javaslattal igyekeztek "elfogadhatóvá tenni" az eredeti gazdasági minisztériumi előterjesztést.