Nem alkotmányellenes a cseh vizitdíj

Vágólapra másolva!
Nincsenek ellentétben a cseh alkotmánnyal az év elején bevezetett egészségügyi vizitdíjak - döntött szerdán Brünnben a cseh alkotmánybíróság. A testület elutasította a baloldali ellenzék beadványát, amely alkotmányellenességre hivatkozva kérte a vizitdíjak törvényen kívül helyezését.
Vágólapra másolva!

Az alkotmánybíróság döntése alapján így a csehek továbbra is 30 koronás (290 forint) vizitdíjat fognak fizetni az orvosoknál, ennyibe kerül a recept egy-egy tétele is, míg a kórházi napidíj 60, a mentők igénybevétele pedig 90 koronába kerül. Az illetékek évi felső határa 5000 korona (48 000 forint).

Az egészségügyi reform kérdésében a törvényhozás illetékes dönteni, az alkotmánybíróság nem kíván politikai állásfoglalásokat hozni, esetleg politikai vitákba bonyolódni, s ezért a témához tudatosan nagyon tartózkodó módon viszonyul - indokolta a döntést Stanislav Balík alkotmánybíró.

A Mirek Topolánek vezette hárompárti jobbközép cseh kormánynak az adórendszert, a szociális támogatások rendszerét és az egészségügyet érintő reformcsomagját tavaly augusztusban fogadta el a parlament, s a döntés január elsején lépett életbe. A szociáldemokrata-kommunista ellenzék már az ősszel az alkotmánybírósághoz fordult azzal, hogy a reformcsomag egyes intézkedései alkotmányellenesek és jogszerűtlenek.

Tekintettel a probléma nagyságára az alkotmánybíróság három szakaszban döntött az ügyben. Az összes vitatott intézkedés közül csak azt találta jogszerűtlennek, hogy az állampolgárok betegségük esetén az első három napban nem jogosultak táppénzre. A reform ezen intézkedését a testület hatályon kívül helyezte, s július elsejei hatállyal kötelezte a kormányt a probléma orvoslására.

A vizitdíjak az egészségügyi reform egyik kulcselemét képezik. A befizetett összegek az egészségügyi intézményeknél, illetve az orvosoknál maradnak, s komoly bevételi forrást jelentenek. Tomás Julínek szakminiszter szerint a vizitdíjak az egészségügy számára hasznosak. Különféle felmérések szerint a lakosság többsége ugyan elutasítja a vizitdíjakat, de a gyakorlatban fegyelmezetten fizet mindenki, s nincsenek problémák. Az orvosok többsége - különösen a háziorvosok és a kórházi orvosok - támogatja a vizitdíjakat.

Az első negyedévben a vizitdíjakból mintegy másfélmilliárd koronás (14,5 milliárd forint) bevételhez jutott a cseh egészségügy. A koalíció most kiértékeli az eddigi tapasztalatokat és várhatóan felülvizsgálja, illetve módosítja a reform némelyik részét. A lakosság leginkább azzal elégedetlen, hogy a vizitdíjak kivétel nélkül mindenkire vonatkoznak. Erőteljes a követelés, hogy legalább a kiskorú gyerekek és az idősebbek ne fizessenek. Az egészségügyi miniszter csak annyit ígért meg, hogy megvizsgálja a módosítás lehetőségeit.