A kínai ingatlanpiacot is megrázta a földrengés

Vágólapra másolva!
A délnyugat-kínai ingatlanpiacot is megrázta a szecsuani (Sichuan) földrengés, amelynek rövid távú negatív hatása főkén a tartomány közigazgatási központjában, a 11 milliós Csengtuban (Chengdu) és a 35 milliós lakossal rendelkező tartományi jogú Csungcsingban (Chongqing) érezhető.
Vágólapra másolva!

A természeti katasztrófa egy időre megbéníthatja a térség ingatlanpiacát, miután kevesebben szánják el magukat arra, hogy befektetési céllal vásároljanak lakásokat. Az elemzők szerint a földrengés okozta közvetlen gazdasági veszteségnél sokkal aggasztóbb, hogy a potenciális vásárlók elvesztik lelkesedésüket a csungcsingi és csengtui ingatlanok iránt.

Csou Hu (Zhou Hu) elemző szerint azonban a földrengés csak korlátozott hatással lesz a szecsuani ingatlanpiacokra, mert a piacvezető ingatlanfejlesztők többségének főként a természeti katasztrófa által kevésbé érintett Csengtuban vannak beruházásaik, és csak néhány vállalatnak vannak érdekeltségei a súlyos károkat szenvedett szomszédos járásokban.

"Míg a földrengés a térségben rövid távon nehezíti az ingatlaneladást, nem valószínű, hogy ez a piacra hosszú távon is kihatna" - mondta a szakértő, hozzátéve, hogy a bennfentesek szerint a földrengés utáni növekvő kereslet a piac fellendüléséhez vezethet.

Számos ingatlanfejlesztő az újjáépítési munkálatokhoz igazítva már változtatott az üzleti tervén. Az ország legnagyobb ingatlanberuházójának tekintett Vanke a Sencseni tőzsdén jelentette be, hogy az elkövetkezendő három-öt éven belül 100 millió jüant (2,23 milliárd forintot) fordít a térségben az újjáépítésre.