Több pénz lesz lakásfelújításra

Vágólapra másolva!
A kormány szükség esetén kész plusz forrásokat is biztosítani az Új Magyarország Lakásfelújítási Programra (ÚMLP) az idén - közölte az önkormányzati miniszter pénteken Pécsett, sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Gyenesei István beszámolt arról, hogy a pénzügyminiszterrel és a kormány többi tagjával megállapodtak: év közben lehetőség van egyéb állami források átcsoportosítására, ha a 11,5 milliárd forintos keretösszeget meghaladó igény érkezne a tárcához.

A miniszter számításai szerint idén mintegy 50-60 ezer lakás, a négyéves program keretében pedig összesen 220 ezer lakás újulhat meg. Ha ehhez hozzáadjuk a 2001 és 2007 között már elvégzett munkálatokat, elmondható, hogy a teljes hazai panellakás állomány fele korszerűsített lesz.

Gyenesei István utalt rá: az ÚMLP keretében 2008. szeptember 30., illetve október 31-ig panelrekonstrucióra, tűzvédelemre, a távfűtés szabályozására és kéményfelújításra lehet pályázni.

A szaktárca korábbi tájékoztatása alapján a panelprogramban maximális, lakásonként adható állami támogatás 400 ezer forintról 500 ezer forintra emelkedett.

A mintegy 820 ezer lakást érintő panelprogram pályázataiban az állam egyharmad rész támogatása mellett megmaradt a lakóközösség egyharmadnyi kötelező saját ereje. A fennmaradó harmadik harmadot az önkormányzat - saját döntése alapján - finanszírozhatja, de önkormányzati támogatás nélkül is lehet pályázni. Ekkor a lakóközösség igénybe veheti a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. Panel Plusz hitelkonstrukcióját.

A korábbi pályázatokhoz képest az idén magasabb szintű lett az energetikai elvárás. Előírás az is, hogy készüljön az épületre vonatkozó energiatakarékos felújítási koncepció, és kiemelt elem az épületek tűzvédelmi szempontú szakvéleményének kötelező beszerzése is.

Az ökoprogram keretében a távfűtéses lakások hőfogyasztásának szabályozására és mérésére lehet pályázni, ami összesen 650 ezer lakást érint. A pályázat a fűtési energia megtakarítást egyedi szabályozással, költségosztókkal éri el, ezekhez vissza nem térítendő támogatás jár. A program finanszírozására 2008-ban 1,5 milliárd forint áll rendelkezésre.

A harmadik pályázat a kémények felújítására ad támogatást (csak a fővárosban mintegy 120 ezer lakást érint). A pályázat célja az egycsatornás (termofor) gyűjtőkémények biztonságtechnikai felújításának támogatása. Az új pályázati kiírás a korábbiaktól csak a pályázó személyében tér el. A pályázó - hasonlóan a panel pályázathoz - itt is a tulajdonosi közösség lett. Eddig 2003-tól 10 533 lakás 651 millió forint támogatást kapott az államtól kéményfelújításra.

A panel- és a kéményfelújítási programra 2008-ban összesen 10 milliárd forint áll rendelkezésre, a Pénzügyminisztériummal történt egyeztetés alapján ennek mértéke 2011-ig minden évben biztosított - közölte a miniszter.

Az ÚMLP ez évi 10 milliárdos támogatási kerete a tárca számításai szerint várhatóan 34,5 milliárd forintnyi építőipari megrendelést jelent. A programra május 20-ig összesen mintegy 1400 lakásra igényeltek támogatást a három pályázat keretében.