Túlhevülhet az orosz gazdaság

Vágólapra másolva!
Oroszország gazdasági növekedése gyorsul, a magas kőolajárak, a nagyarányú tőkebeáramlás és a hitelkihelyezések növekedése biztosítja a beruházások dinamikus fejlődését, a termelékenység, a reáljövedelmek és a fogyasztás növekedését. Amennyiben a nemzetközi pénzügyi piacok   megrázkódtatásai elkerülik Oroszországot, idén 7,75 százalékos GDP-növekedés várható.
Vágólapra másolva!

Ezt állapította meg a Nemzetközi Valutaalap(IMF)a Moszkvában folytatott konzultációi nyomán. Az értékelés szerint a rubel reálértéke tovább erősödik, ami egyenesen kívánatos. A növekedés motorja a szolgáltatási szektor, így az építőipar. A feldolgozó iparágak gyors növekedése azonban remélni engedi, hogy a rubel erősödése nem vezet a versenyképesség jelentős csökkenéséhez - mutatott rá a Valutaalap.

Figyelmeztetett azonban arra, hogy a belső kereslet évi 15 százalékos növekedése mellett fennáll a gazdaság túlhevülésének veszélye, s az infláció egy év alatti megkétszereződését már nem lehet csupán a világpiaci árak növekedésével indokolni. A bérek növekedése jelentős mértékben meghaladja a termelékenység növekedését, s az import gyors bővülése is a belső források korlátainak problémáira vall.

A Nemzetközi Valutaalap szerint az inflációs nyomás továbbra is erős lesz, s amennyiben a politika nem tesz lépéseket a kereslet növekedési ütemének lassítása érdekében, az infláció az év végére elérheti a 14 százalékot - szól a prognózis.