Vágólapra másolva!
Szófiának több millió eurónyi uniós támogatás befagyasztásával kell számolnia a szervezett bűnözéssel szembeni fellépés elmulasztása miatt - figyelmeztetett Oli Rehn, az EU bővítési biztosa a Napi Gazdaság információi szerint.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság július elején teszi közzé jelentését Bulgáriáról, amiben ez a kérdés nagy hangsúlyt fog kapni. Brüsszel a Romániával és Bulgáriával kötött csatlakozási megállapodás értelmében kiemelt figyelmet szentel a korrupció és a szervezett bűnözés kérdésének e két országban, amiről rendszeresen jelentést tesz közzé, mivel a tavaly januári belépésig nem teljesítették a taggá válás valamennyi feltételét. A biztos, aki a múlt hét végén egy brüsszeli szemináriumon beszélt, nem kívánta megelőlegezni a most készülő jelentés konklúzióit, de jelezte, tekintettel a probléma súlyosságára, komolyan fontolgatják a források befagyasztását. Brüsszel eddig még egyetlen tagállammal szemben sem alkalmazott ilyen szankciót. A bolgár sajtó már egy ideje arról cikkezik, hogy Brüsszel felfüggeszti a folyósítást, de legalábbis elhalasztja az esedékes jelentés közzétételét.

A múlt hét elején Alain Lammasoure francia parlamenti képviselő, aki Nicolas Sarkozy bizalmasának számít, a bolgár állami rádiónak nyilatkozva közölte: Szófia nem tudott meggyőző biztosítékokat adni uniós partnereinek arról, hogy nem fognak illetéktelen kezekbe kerülni a brüsszeli támogatások. Szergej Sztanisev miniszterelnök balközép kormányát sajtójelentések szerint számos bírálat éri amiatt, hogy nem hangolja össze megfelelően egymással a korrupcióellenes szervek és az uniós pénzek kezelését végző hivatalok tevékenységét. Eddig még egyetlen kirobbant korrupciós ügyben sem született bírói ítélet, noha a korrupció az országban tevékenykedő uniós tisztségviselők szerint a legmagasabb kormányzati szinteket is eléri. Az ország számára a 2007-2012 közötti időszakra 6,9 milliárd euró uniós forrást hagytak jóvá, amit a tervek szerint főként az infrastruktúra fejlesztésére, a foglalkoztatás növelésére és a kormányzati tevékenység javítására kívánnak fordítani. Brüsszel a visszaélésekkel kapcsolatos gyanúk miatt februárban már befagyasztott bizonyos Bulgáriának szánt előcsatlakozási forrásokat - olvasható a Napi Gazdaságban.