Nem csökkenti tovább kamatát a Fed

Vágólapra másolva!
Tovább erősödhet a dollár az amerikai Fed elnökének keddi beszéde nyomán. Ben Bernanke jelezte: nem valószínű, hogy a Fed tovább csökkentené a kamatokat, bár - a további infláció ellenére -, a kamatemelést sem veszi fontolóra, amíg a lakóingatlanok ára nem stabilizálódik.
Vágólapra másolva!

Ennek kapcsán megerősítette Fed alelnökének nemrégiben elhangzott kijelentését, miszerint a Fed jelenlegi kamata támogatja a mérsékelt növekedést és az alacsony inflációt.

Ben Bernanke szerint - aki egy spanyolországi pénzügyi konferenciára készített felszólalásában szólt erről - a Fed élénk figyelemmel kíséri az amerikai dollár árfolyamának alakulását más valutákhoz képest, mivel a dollár gyengülése az amerikai infláció nemkívánatos emelkedését eredményezte, és tényező lehet a további inflációs várakozásokban is.

Bernanke megfigyelők szerint ezzel a pénzügyi politika súlypontját a gazdaság gyengülésének kérdéséről az infláció emelkedésének megakadályozására és a dollár védelmére helyezné.

Mint mondta: az amerikai pénzügyminisztériummal együtt a Fed továbbra is figyelemmel kíséri a devizapiacok fejleményeit, a Fed politikája és az amerikai gazdasági alapok ereje döntő tényezők annak biztosításában, hogy a dollár erős és stabil valuta maradjon.