Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy Penta Investments Limited irányítást szerezzen a Debreceni Hús Zrt. felett.
Vágólapra másolva!

A versenyhivatal szerdai közleménye szerint a Debreceni Hús Zrt. és az általa irányított vállalkozások meghatározó tevékenysége a sertés feldolgozás. Részesedésük a hazai sertéshúsforgalomból 5, a húskészítményekből 10 százalék körüli.

A Penta Investments Limited által irányított vállalkozás csoport Európa számos országában van jelen, magyarországi tagja a csoportnak nincs. Külföldön honos tagjai nyomtatókat, repülőgépeket, férfi ruházati termékeket, ruházati anyagokat, alumínium elemeket, sertéshúst és húskészítményeket értékesítenek Magyarországon. Utóbbi termékkör esetén piaci részesedésük nem éri el az 1 százalékot.

A két vállalkozáscsoport az idén februárban kötött szerződést a Debreceni Hús Zrt. részvényei 99,98 százalékának adásvételéről. A szerződésben a felek vállalták, hogy a tranzakció lezárását megelőzően a Kaposvári Hús Zrt. kikerül a Debreceni Hús Zrt. irányítása alól.

Miután a GVH megállapította, hogy a sertéshús- és húskészítmények piacán az érintett vállalkozás csoportok együttes részesedése nem éri el a kritikus mértéket, az összefonódást engedélyezte.