A kakaó is a spekuláció miatt drágul

Vágólapra másolva!
A spekulatív tőke immáron elárasztotta a kakaópiacot is. A kakaó árupiaci jegyzése másfél év alatt hatvan százalékkal emelkedett, pedig a termés sem alakult rosszul - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Bernd Rössler, az egyik legnagyobb német édességgyártó, a Storck kommunikációs igazgatója szerint manapság már a fedezeti alapok (hedge fund) diktálják az árakat a kakaópiacon: május végére már 655 ezer tonnányi árura volt kontraktusuk, míg a csokoládégyártóknak 706 ezer tonnára. Mivel a teljes kakaópiac forgalma évi tízmilliárd dollár körüli, a fedezeti alapok viszonylag kis pénzek forgatásával tudják számukra kedvező irányba befolyásolni az árakat. Az alapkezelők el is ismerik, hogy játszanak az árakkal.

Az emelkedő alapanyagár hamar begyűrűzött a késztermék árába, elsősorban a magas kakaótartalmú csokoládék ára növekszik. A Lindt és a Nestlé prémiumcsokoládéinál az idén 17-27 százalékos drágulást mértek.

Az alapok továbbállnak, ha jobb kereseti forrást találnak, de erre egyelőre semmilyen jel nem mutat a kakaóipar nemzetközi szövetsége (ICCO) szerint. Ez egyben azt is sugallja az elemzők szerint, hogy a csokoládé és a kakaó felhasználásával készülő termékek drágulása még nem ért véget - írja a Népszabadság.