Gyorsulhat az infláció

Vágólapra másolva!
Kis mértékben gyorsuló magyarországi inflációt várnak a múlt hónapról londoni felzárkózó piaci elemzők, akik szerint az MNB vezető tisztviselőinek legutóbbi nyilatkozatai megerősítik a jelenleginél is feszesebb pénzügypolitikával kapcsolatos citybeli várakozásokat.
Vágólapra másolva!

A jövő szerdai inflációs adatismertetés előtt elhangzott első londoni prognózisok szerint a kedvező éves bázishatások és a meredeken tovább emelkedő nyersanyagárak hozzávetőleg kiegyensúlyozó hatást gyakoroltak a múlt havi inflációra.

Ennek alapján a Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetési részlege pénteken azt jósolta, hogy az éves összevetésű, teljes kosárra számolt májusi magyarországi fogyasztóiár-emelkedés 6,7 százalék volt, az előző hónapban mért 6,6 százalék után.

A Merrill Lynch londoni elemzőinek pénteki előrejelzése szerint a magyar gazdaságban mutatkozó, változatlanul "példátlanul széles", GDP-arányosan mínusz 2 százalékos kibocsátási rés és a kedvező bázishatások kombinációja révén az infláció jövőre 4 százalék környékére lassul, de a ház most már azzal számol, hogy a dezinfláció üteme lassabb lesz az általa eddig vártnál, a meredeken tovább dráguló nyersanyagok miatt.

A cég épp a múlt héten közölt külön elemzést Londonban a magas olajárak kelet-európai inflációs hatásairól. Eszerint a 130 dollár környékére drágult olaj a következő három hónapban 0,4-1,00 százalékpont közötti mértékben fogja emelni a térségi országok éves összevetésű inflációs ütemeit.

A befektetési bankcsoport szerint Magyarországon az olajársokk közvetlen inflációs hatása "közel lehet a 0,6 százalékponthoz", ugyanakkor a kedvező bázishatások hasonló mértékűek, vagyis a két tényező kioltja egymást, hosszabb távra 6,5-7,0 százalékos sávban befagyasztva az éves magyar inflációs számokat.

A Merrill Lynch szerint így a magyarországi dezinfláció leállt; a ház az idei átlagos magyar inflációra adott előrejelzését 6,0 százalékról 6,3 százalékra emelte.

A Goldman Sachs is emelt az előreklzett inflációs értréken

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének pénteki elemzése szintén 6,7 százalékra gyorsuló éves összevetésű májusi magyar inflációt jósol, elsősorban az üzemanyagok havi összehasonlításban mért, több mint 3 százalékos drágulása miatt.

A GS londoni elemzői kiemelik, hogy Simor András MNB-elnök az inflációs folyamatokra ható komoly, felfelé mutató kockázatokról beszélt, és idézik Király Júlia MNB-alelnök egy nyilatkozatát is, amely szerint a szabályozott szférán kívüli szolgáltatási szektorban gyors áremelkedés mutatkozik, ami szigorítást indokol.

A Goldman Sachs a feszes pénzügypolitika fenntartását jósolja, azzal, hogy ennek nagy része a forint erősödéséből ered. A ház fenntartja azt a nemrég felülvizsgált előrejelzését, hogy a forint 12 havi távlatban 225-re erősödik az euróval szemben, azt azonban a cég bizonytalanabbnak nevezi, hogy ehhez a jelenleginél mennyivel magasabb jegybanki kamatszint szükséges.

A GS alapeseti forgatókönyve továbbra is az, hogy az MNB a következő három hónapban fél százalékponttal 9,00 százalék