Népszerűbb a Start plusz kártya

Vágólapra másolva!
A Start plusz kártyákból már több mint kétszer annyit váltottak ki, mint a nagyobb kedvezményt biztosító Start extra kártyákból - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A Szociális és Munkaügyi Minisztériumtól adatai szerint az álláskeresők elhelyezkedését járulékkedvezménnyel segítő új kártyatípusokat 2007 júliusától lehet kiváltani, azóta 10,3 ezer Start plusz kártyát és 4,6 ezer Start extrát adott ki az adóhatóság. Valamennyi kártya az érvényességi ideje alatt több munkáltatónál is felhasználható.

A Start pluszt azok válthatják ki, akik tartósan álláskeresők, vagy gyes, gyed, gyet, illetve ápolási díj igénybevételét követő egy éven belül vállalnak munkát. Jogosultak azok is, akik gyermekük egyéves kora után a gyes igénybevételével együtt kívánnak munkát vállalni. Az ilyen konstrukcióban való foglalkoztatáskor a megtakarítás abból adódik, hogy az első évben az összes járulékkötelezettségnek csak a 15, a második évben pedig a 25 százalékát kell megtéríteni, tételes egészségügyi hozzájárulást pedig nem kell fizetnie a munkaadónak.

A Start extrára azok jogosultak, akik ötven év felettiek vagy legfeljebb alapfokú végzettségű tartósan álláskeresők - a tartósan álláskereső kategória annyit jelent, hogy a kártya igénylése előtti 16 hónapból legalább 12 hónapig volt az illető regisztrált álláskereső. A foglalkoztatásakor a kártya érvényességének első évében egyáltalán nem kell járulékot és tételes egészségügyi hozzájárulást fizetni, a második évben pedig összes kötelezettségként 15 százalékos járulékot - olvasható a Napi Gazdaságban.