Százmillió szegény él az EU-ban

Vágólapra másolva!
Az Európai Unióban 2004-ben 100 millió ember, a teljes lakosság 22 százaléka élt az uniós középértéknek számító jövedelemszint - havi 8 ezer euró, napi 22 euró - 60 százalékánál kisebb összegből - írja a Napi Gazdaság az Európai Bizottság 2007-es Social Situation Report jelentésére hivatkozva.
Vágólapra másolva!

23,5 millióan vannak azok, akik napi 10 eurónál kevesebből kénytelenek megélni. A felmérés készítői hangsúlyozzák, hogy ezek vásárlóerő-paritással és a háztartások nagyságával is kiigazított átlagszámok, azaz a szegénységi küszöb országról országra más-más összeghez kötődhet és háztartásfajtánként is eltérő lehet.

A rosszabb anyagi körülmények között élők relatíve nagyobb arányban találhatók meg a kelet-közép-európai új tagországokban, de meglehetősen sokan vannak az EU-15 országaiban, azaz a kontinens gazdagabb felén is. Az említett 100 millió ember 48 százaléka él az EU-15 területén, 11 százalékuk spanyol, 9 százalékuk olasz és majdnem 7 százalékuk német. Ugyanakkor a teljes érintett népesség 29 százaléka lengyel állampolgár.

A felmérésből az is kiderül, hogy az Európai Unióban átlagosan és a tagországokban külön-külön is kisebbek a jövedelemkülönbségek a társadalmi rétegek között, mint az Egyesült Államokban - olvasható a Napi Gazdaságban.