Hősokk és vihar rontja a termést

Vágólapra másolva!
A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) szakértői legutóbbi reprezentatív felmérésük alapján úgy vélik: csupán az elmúlt öt év átlagához hasonló, 4,3-4,5 tonna körüli hektáronkénti átlagtermésre, vagyis mintegy 4,8-5,0 millió tonna körüli búzatermésre lehet számítani az idén Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Tóth István, a MOSZ titkára elmondta: a szaktárca májusi termésbecslésének adatai még nem tükrözik az utóbbi hetek időjárásának a várható termésre gyakorolt negatív hatásait. Az elmúlt időszakban ugyanis az ország egyes részein jelentős viharkárok keletkeztek, míg más területeken tartós, 30 Celsius fok feletti "hősokk" érte a gabonatáblákat. Egyes régiókban levéltetű invázió volt és a júniusi esőzések hatására kialakult gombabetegségek miatt is romlottak a terméskilátások.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) földművelésügyi igazgatósága által a múlt hónapban végzett termésbecslés szerint őszi búzából az idén 1,124 millió hektár termőterületről hektáronként 4,6-4,7 tonna termést lehet majd betakarítani. Eszerint országosan mintegy 5,25 millió tonna kerülhet a magtárakba.

Tóth István megjegyezte, hogy az eltérő körülmények miatt az ország egyes területei között jelentősek lehetnek a terméskülönbségek. A betakarított termésmennyiség nagyságát pedig nagy mértékben befolyásolja, hogy a gazdálkodók használtak-e megfelelő mennyiségű kemikáliát.

A MOSZ-nál külön is felhívják a figyelmet arra, hogy országosan jelentős szabad raktárkapacitás áll rendelkezésre. Mindez pedig lehetővé teszi, hogy ne a betakarításkor, hanem egy későbbi időszakban, kedvezőbb piaci árak mellett értékesíthessék a termést a gazdálkodók.