Vágólapra másolva!
A kormány folyamatosan egyeztet a fuvarozók képviselőivel szakértői, illetve tárca szinten - mondta Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium szóvivője kedden az MTI-nek.
Vágólapra másolva!

Emlékeztetett arra, hogy hétfőn délelőtt tárca, délután szakértői szinten volt megbeszélés, azóta pedig újabb találkozókra is sor került. A szóvivő szerint mind a két fél részéről megvan a késztetés a megállapodásra, és minél hamarabb egyezségre akarnak jutni.

Pichler Ferenc elmondta: keresik azok a lehetőségeket, amelyek azt eredményezik, hogy a konvergenciaprogram keretein belül, az uniós követelményeket betartva ellensúlyozni lehessen az üzemanyag árának drágulásából adódó problémákat, és javítják a fuvarozók működési, vállalkozási feltételeit.

A hétfői egyeztetés után a Pénzügyminisztérium azt közölte, hogy az önkormányzatokat is bevonják a fuvarozókkal folyó tárgyalásokba, miután a gépjárművekkel kapcsolatos adózás érintheti őket is.

A hétfői tárgyalási fordulón a legjelentősebb hazai közúti fuvarozó érdekképviseleti szervezetek, a Miniszterelnöki Kabinet, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium, valamint a Pénzügyminisztérium képviselői vettek részt és egyeztették a körvonalazódó megállapodás fontosabb elemeit.

A fuvarozói szervezetek az energiahordozók drágulása miatt kezdeményezetek tárgyalásokat a kormánnyal az áremelkedés hatásainak mérséklése érdekében.

A közlekedési tárca korábbi közleménye szerint a múlt heti tárgyalásokon áttekintettek valamennyi, a fuvarozókat terhelő befizetési kötelezettséget, közöttük az önkormányzati bevételt képező gépjárműadót is. Az adórendszer ezen a címen nagyobb befizetési kötelezettséget ír elő a fuvarozók számára, mint amennyi az Európai Unió által elvárt minimális adószint. A fuvarozók ezért e díjtétel csökkentését kérik.

A KHEM álláspontja szerint a gépjárműadót csak abban az esetben lehet csökkenteni, ha az így jelentkező önkormányzati bevételkiesést a kormány kompenzálni tudja - áll a közleményben.

Vasárnap a KHEM miniszteri, a PM államtitkári szinten megbeszélést folytatott Gémesi Györggyel, az Önkormányzatok Érdekszövetsége elnökével.

Korábbi lapértesülések arról szóltak, hogy kedden már aláírásra kész állapotban lesz a megállapodás. A lapinformációk egy ötmilliárd forintos csomagról szóltak, amelyben a fuvarozók és a kormányzat megállapodásra juthatnak.